Проект за книга за българската общност в Америка

Уважаеми сънародници,

В унисон с нашата мисия сме горди да обявим, че един от нашите първи проекти е вече в ход: ИЗДАТЕЛСКИ ПРОЕКТ ЗА КНИГА, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В ЧИКАГО И АМЕРИКА.

Стартирахме с идеята, че през 2013-та година се навършват 120 години от прочутото Колумбово изложение /1 май – 30 октомври 1893 г./, както и от написването на емблематичната книга на Алеко Константинов „До Чикаго и назад” – мостът, благодарение на който, и по който, много българи дойдоха в Америка.

Продължихме с разсъжденията, че в днешните напрегнати и динамични дни едва ли ще намерим отговор къде ще стигнем, ако нямаме куража да погледнем от къде сме тръгнали, какво сме били и какво сме постигнали. Търсихме отговор на въпроса как да предадем опита си на следващите поколения.

Нашият проект има заглавие „CHICAGO – БЪЛГАРСКИЯТ ГРАД”, но по-интересното е, че негов кръстник е именно президента на САЩ – Барак Обама. Неотдавна, при официално държавно посещение, лично президентът Обама отдаде признание на най-голямата българска диаспора в света с думите, че „… Чикаго е българският град в Америка”. Така Обама освен, че даде заглавие на книгата за българите в Чикаго и САЩ, укрепи нашата вяра, че вършим полезни неща.

За проекта поставихме няколко главни цели:
Да документира събития и участниците в тях, за създаването на духовни, бизнес, образователни, спортни, културни институции и средища от минало време и сега, да подчертае  приноса на отделни наши сънародници или  обществени организации;
Да се мотивира идващото поколение българи  за нови стъпки напред и да се подпомогне със споделената информация;
Да олицетвори българската имиграция, споделяйки както нейните трудности и проблеми, така и безспорните успехи, връщайки близост и доверие  между  сънародници, макар и разделени от хиляди километри…

За тритомната книга подготвяме очерци и документални материали за личности, репортажи и статии за сътвореното от тях в областта на духовност и икономика, образование, култура и изкуство, за опазването на българския език и писменост, традиции и национални ценности. Лицата и темите са във времето от идването на първите българи в Америка до наши дни.

Проектът е иницииран от „BULGARIAN-AMERICAN LEGACY” /BAL – „Българо-Американско Наследство”/, организация базирана в Илинойс, с Изпълнителен директор Динко Динев, известен още и със създаването на Българо-Американската асоциация, на българска  футболна общност и успешния старт на българските медии в Чикаго през 2001 година. „Българо-Американско Наследство” осъществява начинания, свързани с интеграцията на  българската духовност и култура с мултинационалния дух и култура на Американското общество.

Координатор на проекта  и един от авторите е публицистът Климент Величков, който е работил като репортер, отговорен редактор, зам. главен редактор и първи зам. главен редактор на централни български вестници. Идеалист с дългогодишна творческа кариера в България и САЩ. Автор на публикации и ръководител на редакционните екипи при създаването на огромен брой печатни издания, книги, сценарии за документални филми.

Патрон на инициативата  е Генералният консул на Република България в Чикаго – г-н Симеон Стоилов.

Средствата за осъществяване на проекта набираме чрез спонсори и дарителски инициативи, като една част от тях вече са осигурени. Държавната Агенция за Българите в чужбина /ДАБЧ/ също прие инициативата и вече се включи и работи заедно с целия екип по Проекта. 

Изданието подготвяме да излезе в три тома, двуезично (на български и английски език), още през лятото на 2013 г. Екземпляр от него ще бъде поднесен лично на президента на САЩ Барак Обама, а в него  по азбучен ред ще бъдат изредени имената на всички дарители и спомоществователи, които ни помогнат да реализираме проекта.

Обръщението ни към Вас, Уважаеми съмишленици и братя по съдба, е да Ви поканим да споделите с нас това мащабно начинание. Ще се радваме, ако с помощта на всеки, който чувства себе си българин, успеем да превърнем това издание в справедлива хроника за борбата на смелите деца на един велик народ в трудните дебри на Новия свят. В този изцяло български проект вече сме вплели усилията на обществени организации, държавна администрация, университети и доброволци. В него е нужен и има място за всеки, който се вълнува дали децата ни ще живеят по-добре и дали ще могат да стъпят на нашите рамене, за да продължат напред и нагоре. 

Уважаеми сънародници, имаме удоволствието и честа да Ви предложим заедно да издадем историята на „ЧИКАГО – БЪЛГАРСКИЯТ ГРАД”. Вашият принос може да се изрази както в материално подпомагане, така и в съавторство на материалите за личности и достижения на наши сънародници в САЩ.  Нека покажем заедно, че щом сме преодолели разстоянията между континентите, можем да се справяме с големи проекти, защото само ЗАЕДНО можем да постигнем повече!

12 февруари 2013 
Чикаго, САЩ

С най-сърдечни поздрави:                 

Динко Динев
Изпълнителен Директор на BАL