Частен полицай получава разрешение да глобява

Асоциациите на собствениците на жилища, имат право да налагат  техни собствени пътни правила с помощта на частни полицаи, разпореди Върховният съд на щата Илинойс в петък, отменяйки постановлението на по-нисшата инстанция, която разпореди, че това е неправомерно.
Бившият прокурор на община Дю Пейдж, Кен Порис, съди Асоциацията на собствениците на жилища “Холидей Пропърти” в община ЛаСал, след като е бил спрян за каране с превишена скорост през 2008 г. от кола с пуснати светлини.
Неуниформен полицай, който е имал значка и служебен колан му взима шофьорската книжка и членската му карта на Лейк Холидей  и го глобява  $50 за каране с превишена скорост. Мъжът не е бил полицай, а служител на Асоциацията на собствениците на жилища с малък опит като полицай и не е имал щатска сертификация.
Миналата година Апелативният съд присъди, че асоциацията не може да спира и задържа шофьори за нарушения на правилата на асоциацията. Съдът присъди, че “Лейк Холидей” може да бъде съден за неправомерното задържане на Порис и за това, че асоциацията е използвала жълти на цвят светлини за своите патрулки, което е било незаконно.
Но Върховният съд на щата Илинойс отмени това решение, отсъждайки че на “Лейк Холидей” им е било позволено да прилагат своите разпоредби по отношение на живущите там и че съдилищата “като цяло не се месят във вътрешните разпоредби на доброволчески асоциации”.

Надежда Минкова
В.”България СЕГА”