Кредитният рейтинг на щата Илинойс е най-лошият в страната

Стандард & Пуър намали оценката за Илинойс във връзка с последния провал на $96.8 билиона дълг към пет щатски пенсионни системи. Рейтингът на фирмата сигнализира данъкоплатците, че може да плащат десетки милиона долара допълнително за лихви, когато щатът заеме пари за ремонта на пътища и за други проекти.
Илинойс получи най-ниския рейтинг, когато премина от рейтинг “A” към “A-минус”.
Това е същият рейтинг като на Калифорния, но Калифорния има положителна тенденция. Рейтингът е в резултат на плановете на Илинойс да издаде облигации на стойност $500 милиона през следващите няколко дни.
Не е известно, колко точно ще струва кредитния рейтинг на Илинойс на данъкоплатците, докато не се измери търсенето на щатските облигации на пазара. Но Ръдерфорд оценява, че щатът ще плати $95 милиона допълнително за лихви в сравнение с това, ако имаше AAA рейтинг, който е много по-висок.
Дори преди да се разбере за намаляването на рейтинга, Куин каза, че в Чикаго “напрежението да се разреши пенсионния проблем е много голямо” понеже “агенциите, оценяващи кредитния рейтинг призовават на висок глас” за окончателно решение.
 “Повечето от щатите създават резерви, когато икономиката е добра и това обикновено създава фонд, който да омекоти ефекта на намалелите приходи”, каза Робин Прунти, анализатор към С & П, която завежда отдела по определяне на кредитния рейтинг на щатите. “Но Илинойс никога не е събирал или създал подобен фонд за бюджетни резерви”.
Освен проблемите с пенсионните фондове, Илинойс е изправен пред още по-големи бюджетни трудности. Щатът вече е направил основни съкращения на училищното финансиране по време на два последователни бюджета и администрацията на Куин предвижда още по-големи съкращения за в бъдеще.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”