Премиера на книгата на Костадин Жеков “Лирика и разкази”

На 23 декември 2012г. в „ЛЕЙДИ БЪГ КАФЕ-КНИЖАРНИЦА” – Чикаго, се състоя премиера на книгата „ЛИРИКА И РАЗКАЗИ” на Костадин Жеков. Присъсваха много приятели, почитатели и гости на автора. Водещ на събитието бе Василен Васевски – художник и главен секретар на СБП В САЩ И ПО СВЕТА. Гост на премиерата, поканен лично от автора бе и председателя на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА  г-н Георги Витанов БОГАТ. В краткото си слово г-н Витанов Богат поздрави автора и разказа за тяхното запознаване. Той заяви, че е приятно изненадан от срещата с Костадин Жеков и с неговото творчество, което говори, че българите, където и да сме по света, не забравяме от къде сме дошли, българският език, красотата и дълбочината на българското слово. Той каза, че тази книга написана с чисто сърце и душа е показател за голям творчески потенциал на автора, но и липсва едно трето око в съставителството и – редактора. Защото за нас, пишещите хора всеки написан стих и ред ни е скъп и гледаме на него като на наша кръвна рожба, поради това, често не сме в състояние да определим качеството на написаното от нас самите. Добрият редактор е почти съавтор на всяко литературно произведение и е коректив в подбора и подредбата на печатното издание. Но изтъквайки качествата на стиховете и разказите, непринудения творчески похват и искреността на автора, г-н Витанов Богат му пожела „На добър час!”в нелесният път на словесното творчество. Стихове от книгата бяха прочетени от Соня Кичева и Калина Томова, а Костадин Жеков разказа надълго и обстойно за собственият си жизнен и творчески път от родното Хасково до Чикаго. След което г-н Васевски даде думата на публиката за въпроси към автора. Срещата приключи с чаша червено вино, при което разговорите станаха още по-разпалени, задълбочени и творчески.

Костадин Жеков-новото попълнение на пишещите българите зад граница

Спомням си за пролетта на 2008г.когато в ПРИМЕРИКА -Чикаго, Лили Паслиева ни събра няколко пишещи българи да прочетем свои литературни съчинения. Там за пръв път срещнах на живо писателя Добри Карабонев, поетесата  Цвета Гради и още един млад човек, който прочете свои произведения, които ми направиха силно впечатление. Срещата беше наистина вълнуваща, поне за мен, но така и не запомних името на този пишещ човек. Разпитвах  другите – и те не бяха запомнили името му. Водещ на тази среща бе художника Василен Васевски, с когото също за пръв път се срещнахме там, но и той не знаеше нищо за него и предположихме, че е заминал другаде в САЩ. И не щеш ли, в средата декември м.г. по телефона ми звъни Костадин Жеков, представя се, че има издадена книга с негови стихове и разкази, организирал е премиера на книгата си и желае, ако бих могъл да присъствам на тази премиера и да кажа няколко думи за него и творчеството му. Какво мога да кажа за някого, когото не познавам и за нещо ,което не съм чел! Срещнахме се и на чаша кафе трите часа разговор  ни се видяха като три минути. Оказа се, че имаме толкова общи близки и познати поети, писатели, художници, режисьори, музиканти и прочие хора на изкуството от родния му град Хасково и гастролиращи там, че не три часа, а три дни и нощи нямаше да ни стигнат…
Оказа се, че онзи пишещ човек, направил силно впечатление с прочетените от него лит.съчинения някога в ПРИМЕРИКА, мислейки, че е заминал за друг щат е Костадин Жеков, който живее в Чикаго, работи в Чикаго, пише в Чикаго. Пише по български, с нашенската чувственост и болка за любовта, за приятелството, за родния край и родината България. Стиховете и разказите му събрани в новата му книга „ЛИРИКА И РАЗКАЗИ” издават творец с фино перо, нежна и чувствителна душевност, безкрайно откровен пред себе си и пред читателя – все качества, белег на всеки самороден талант, създаващ  онзи неотдаващ се на всеки човешки продукт  наричан ТВОРЧЕСТВО. Имайки предвид и другите занимания на Костадин Жеков, художествената фотография и музиката, ще видим, че това е една наистина в пълнота творческа личност, неспокойна и търсеща.
Георги Витанов БОГАТ
В.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com