Ангелските гласове на българските деца от Ню Йорк пристигат в Чикаго за 24 май

koncert_500

Концерт, посветен на празника на Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура 24 май! Заповядайте на нашия концерт на 24 май, посветен на празника на Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура!

Този красив празник, изпълнен със слънце, цветя, детски смях и удовлетворение от изминалата учебна година ни връща обратно в България, напомняйки ни за прекрасното време на нашето детство и училищни години, за нашите учители и всички просветители, на които дължим почти всичко от живота си!

Днес намирайки се далеч от Родината бихме желали да предадем светостта на този ден на нашите деца, за да остане в паметта им като най-съкровена връзка с думите-училище, учител, България, Родина. И разбира се с надеждата, че един ден те на свой ред ще го предадат на своите деца, независимо в коя точка на света се намират.

Тази учебна година сме особено горди не само с постигнатите резултати на децата, но и от факта, че успяхме да обединим усилията на две български училища зад граница, от два от най-големите градове на Америка-Ню Йорк и Чикаго, да подготвим и осъществим този празник- концерт заедно!

Това е истинско събитие за българската ни общност тук, като се има предвид разстоянието от което пристигат нашите гости, може да си представите какви усилия, организация и всеотдайност изисква подобно пътуване. Затова сме много благодарни на родителите на децата от New York и на всички организатори за тяхното вдъхновение относно реализирането на това събитие.

Като българи, живеещи извън Родината си всички знаем колко е трудно да запазиш език, култура и традиции далеч от корените си. Това изисква принадлежност, всеотдайност, патриотизъм и много любов от страна на всички, които се грижат децата ни да наследят нашата уникална култура и българска душевност.

Поздрави и благодарности на всички съмишленици, подкрепящи нашето начинание, което се надяваме да прерасне в сътрудничество и приятелство за много години напред!

Българският детски хор- училище "Гергана" към консулството на Република България в Ню Йорк е създаден в 2004 от Гергана Велинова (негов първи диригент), Даниела Стоянова (негов първи пианист) и Стефка Евстатиева, световно известна българска певица.

От началото на 2006 диригент на хора е Красимира Иванчева. През октомври 2005 към него е създадено и училище с преподаватели Нели Хаджийска и Яна Калинкова. От 2006 година консултант по сценично държание на хора- училище става българската актриса Мадлен Чолакова. От септември 2007 пианист на хора е госпожица Виктория Цоцкова.

От 2004 година до днес хор- училище "Гергана" има в биографията си 16 концерта изнесени на територията на град Ню Йорк – в сградата на българското консулство, в българската църква, в сградата на ООН, по случай детска изложба в банката HSBC, на Bowling Green.

Нека да е честит 24 май – този светъл празник на българската просвета и култура, на славянската писменост, дух и духовност!

Заповядайте на нашия концерт !

БУЦ „ЗНАНИЕ”