В Българската Америка: Сент Луис среща Чикаго

Имах чувството, че са открили нова земя и са срещнали  там добър народ, много приятни хора… Къде бях, че ги пропуснах като са тръгвали?
Не един, не двама, не трима, а направо четирима  споделят с мен  за един от тазгодишните най-ранни Рождествентски концерти в САЩ на удивителния музикален екип на Българската Евангелска Църква „Нов Живот” в Чикаго с пастор  Владимир Георгиев. Този път и с подкрепата от също чикагската църква „Слово, Вяра и Живот” с пастор Росен Спасов.
Танцовият състав на Сент Луис "BG Spirit"Било е  на 1 и 2 декември. Пастор Станимир Танев и Звезделин Спасов от „Нов Живот”, Чикаго и Боян и Петя Пешлови от Сент Луис са моите информатори.  Разказват ми за специалната триседмична „предолимпийска подготовка” на оркестър и вокалисти  преди първия старт. За първото им гостуване в един град – перлата на Средния Запад, разположен там, където Мисури се влива в Мисисипи и правят най-дългата река в света. За земята и хората по тези красиви места, където преди век и половина е живял един велик американски писател. Неговият Харвард  е  Мисисипи, по която  спускал с корабите чак до Мексиканския залив и обратно… Марк Твен.
Заедно с духовната си дейност българските евангелските църкви в САЩ събират и средства, които се разпределят сред нуждаещи се, а тази година на тяхната Конференция бе решено да се насърчават българските общности по различни начини към  работа сред сънародниците ни за опазване на българската идентичност, дух и култура в мултикултурната американска среда.
Българите в Сент Луис, които са вече две или три хиляди, са от тези, които имат потенциал да изградят динамична българска общност. От около две години там се преселва чикагското семейство Боян и Петя. Идеята, поканата и организацията идва от тях. Мнозина ги познаваме, защото те участваха и в нашите, организирани от Българо-Американската Асоциация, „Български дни в Чикаго”.
– В Сент Луис, или по-точно в Гранит Сити е издигната и първата българска православна църква в Америка – казва Боян Пешлов, – българската общност е издавала вестници, имала е училища още в началото на 20 век…  Днес, в сравнение с Чикаго сме малцина, и ни се искаше да се срещнем с българската музика и култура, с нашите сънародници, които най-добре и сигурно съхраняват българското в Америка.
– От времето на нашия „чикагски период” – споделя и Петя, – познаваме състава на църквата „Нов Живот”, където половината са професионални  музиканти в Чикаго, а останалите са изключително талантливи изпълнители на църковна и светска  музика и песни. Поканихме ги, дойдоха, в салона имаше над 140 човека и, мисля си, стана най-многолюдната среща на  щастливи и усмихнати българи в Сент Луис…
Боян е завършил инженерна химия в Масачузец  и сега работи в американски институт в областта на оптичната  спектроскопия. Петя е с перфектното образование по теология, придобито  в  Moody Bible Institute, един от най-познатите университети в Америка.
Пастор Станимир Танев, който е най-талантливият вокал и китарист сред  всички християнски духовни лидери, които познавам, каза:
– С концерта в Сент Луис и следващите наши изяви ние се опитваме да насочим вниманието на нашите сънародници към истинската, духовната,  стойност на Рождество Христово. В наше време празникът е премного комерсиализиран, духовната му същност е засенчена от настойчиво прокламираното купуване на вещи.
– Преди време и аз живеех в Сент Луис – казва Звезделин Спасов и с голямо удоволствие отново посетих града и отново се срещнах с мои добри познати и приятели. Бяхме 29 човека – 24 участници в концерта и петима организатори около него. Цялото събитие е филмирано и  може да бъде видяно и чуто от мнозина. Включително и от читателите на вестник „България Сега” и зрителите на телевизията на тази  Медийната група. Стен осигури и добър автобус, а Петя и Боян бяха заслужили необятната отзивчивост на пастор Джерат  от американската църква „Асамблея на Бога”, който ни предостави концертна зала за 600 души със сцена, гримьорни, помещения за гости, кухня, спортен салон, който бързо се преоборудва  като зала за срещи…
Концертът започнал вечерта, от 18 часа, организаторите Боян и Петя Пешлови открили тържеството, а своето поздравително слово пастор Джерат произнесъл на български език… И в това нямал нищо чудно – американският им домакин е бил няколко години преподавател в Библейското училище в Банкя и дори децата му говорят добър български…  Сред посетителите в салона имало и българи и американци, евангелисти и мнозина, които за първи път влизат в Евангелска църква. Било е не само Рождествентски концерт, а Български концерт, посветен на Рождество Христово, на нашия Бог и Спасител Иисус Христос.
Питам пастор Танев за концерта и основните участници в програмата.
– Нашият състав има разнообразен песенен репертоар – казва той, – а Младежката група представи много добре подготвена пантомима. Участие имаше и Танцовият състав на българите от Сент Луис. Румен Арнаудов, който е професионален музикант, бе изпълнител на флейта. Неговият син Росен Арнаудов  бе музикалният ръководител на концерта. На барабаните беше Стен Борисов, китара – Красимир Киров, бас-китара – Емануил Спасов, саксофон – Божидар Спасов, кларнет – Моника Спасова, цигулка – Красимира Спасова, виола – Росен Спасов, вокал – Станимир Танев. В инструменталния състав  участваха братовчедите Спасови – Божидар, Моника, Емануил. Класическата рождествентска песен, която ще слушаме в настъпващите дни по много пъти на ден, е разработена в джаз-стил от Зен  Спасов, което събужда голям интерес… Пантомимата „Защо дойде Иисус” бе също едно ново творческо достижение под ръководството на Божидар Спасов.
Този концерт ще стане достояние и на нас в Чикаго по време на празника, който Църквата „Нов Живот”  организира за Рождество Христово на 25 декември вечерта. На него ще чуем отново и соловите изпълнения на Румен Арнаудов – вокал и флейта, плътният и красив глас на Благовеста Танева в „Молитвата на Мария”, както и соловото произведение на пастор Стен – „Аз чух камбаните навън”.
Вечерта след концерта, когато Сент Луис и Чикаго се опознават, става ясно, че домакините си имат свое българско училище, основано от Катя Вълкова, както и танцов ансамбъл. Че има хора, като Красимир, който при всяка възможност пътуват до Чикаго, откъдето  донасят българските вестници… предавани и четени след това от къща в къща, купуват и български продукти от „Малинчо”, магазинът, който бе спонсор на Концерта в Сент Луис.
Този концерт, който голямата българска общност в Чикаго поднесе като Рождествентски подарък на сънародниците ни от Сент Луис, е като страница от христоматия, в която са описани добрите дела, с които едни българи можем да бъдем полезни на другите. Това е пример, че нашето общение в Америка може да бъде все по-активно и много- много по-активно  и продуктивно…

Климент  Величков
Вестник „България Сега”, Чикаго
www.Bulgariasega.com