Скулптурна композиция ”Св. Св. Кирил и Методий – Съпокровители на Европа”

2_360Скулптора на солунските братя ”Св. Св. Кирил и Методий”, изваяна от Райнис Гелов

Скулптора Райнис Гелов изработва проект за паметник на Солунските братя ”Св. Св. Кирил и Методий”, обявени за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел ІІ с Egregiae virtutis (Апостолическо Послание) на 31 декември 1980 г.

Архитектурно- скулптурната композиция представлява пространствена конструкция – свитък, излизащ от Земята, върху който е изобразена Кирилицата – азбуката на 10 % от населението на Планетата. По средата на тази конструкция се издигат на своеобразна ”платформа” във въздуха светлите икони на България и Света – Св. Св. Кирил и Методий. Впоследствие композицията се развива зад фигурите вертикално под формата на 3, издигащи се към Небето части от свитък, които впоследствие прерастват в огън – своеобразен Амвон на Православието и Духа. Изявата на тази въздушна композиция – конструкция е резонна за духовната идея, която представя. Проектирането на свещената трансцеденталност е символ на вечния Кирило-Методиев Ренесанс в духовната еманация на цивилизацията. Солунските братя благославят със своите жестове целия християнски свят.

”В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.”(Йоан 1:1).

Биография:
Скулпторът Райнис Гелов, роден на 24 април 1962 г. в гр. Хомутов, Чехия.

През 1981 г. завършва Средно специално художествено училище по приложни изкуства – Металопластика, а през 1991 г. – Национална академия по изобразително изкуство ”Николай Павлович”, специалност скулптура.

От 1992 г. участва в общи художествени изложби в СБХ.

На 30 юни 1994 г. е първата му самостоятелна изложба ”Скулптура” в СБХ.

През 1993 и 1995 г. участва в Интернационално биенале ”Фестивал на хумора и сатирата” в гр. Толентино, Италия.

През 1995 г. участва в изложба-конкурс, биенале-симпозиум в Калаф – гр.Барселона, Испания.

От 1995 г. изработва наградите ”Висша и авангардна мода” – България.

От 1997 г. фондация ”Арт диалог” в Париж притежава две негови скулптори за колекцията си.

През 2000 г. получава трета награда на Интернационалното биенале ”Фестивал на хумора и сатирата” в гр. Толентино, Италия.

През месец май 2004 г. открива самостоятелна изложба в Народното събрание на Република България.

Негови произведения се намират в частни колекции на Бил Клинтън – бивш президент на САЩ, Юрий Лужков – кмет на гр. Москва, както и в редица колекции в Италия, Франция, Испания, Германия, Индия и др.

Член е на СБХ. Работи с разнообразни техники и материали – бронз, камък, керамика, дърво, смоли. Рисува графика и икони. Един от авторите на изкуството през ХХІ в., който се отличава с авангардност, синтезен стил, асоциативност и космическо усещане.

Теомира – Десислава Петкова, в. “България Сега”