Ново българско училище в Хюстън, Тексас

На 15 септември 2012 отвори врати първото българско училище в Хюстън, Тексас, “Елин Пелин”. Това стана възможно благодарение на усилията и даренията на членовете и ръководството на едноименната фондация в града. Учебната година беше тържествено открита в присъствието на повече от 100 българи с рецитал и културни изяви на български деца, които ще посещават училище “Елин Пелин” през учебната 2012-2013 година.

Идеята за българско училище е израз на споделената потребност на много българи по света да предадат на децата си знания за българския език, култура и обичаи. Хюстън е един от най-големите американски градове и има значителна по размер българска общност, но нямаше форум за целенасоченото организирано обучение на българските деца в града. И така през пролетта на 2012, няколко родолюбиви семейства от Хюстън се събират и  учредяват формална организация на българите в Хюстън, която да отвори вратите на първото българско училище в града, да постави основите на библиотека с българска литература и да осигурява подкрепа за бъдещи проекти на българската общност тук. Черпейки пример, вдъхновение и опит от сънародниците ни, създали малки и големи училища, като тези в Чикаго и Сан Диего, се регистрира фондация с идеална цел съгласно американското законодателство и ето, че училище “Елин Пелин” вече функционира.

 

Понастоящем училището обучава повече от 30 ученици, разпределени в 3 групи. Преподавателите са получили висшето си педагогическо образование в акредитирани български университети и имат дълъг професионален стаж като учители в България.  Ръководството на фондацията си поставя за цел училището да отговаря на изискванията на Постановление на Министерския Съвет номер 334 от 2011 година, за да бъде регистрирано като българско неделно училище в чужбина непосредствено след успешното приключване на първата учебна година, съгласно условията на Постановлението.

 

 

Целта е да се осигури на децата редовно обучение по български език, литература, история, география, народни традициии и обичаи. Има огромно желание да се обедини българската общност в Хюстън, като се организират празнични тържества по случай Kоледа, 3 март и 24 май, на които децата да покажат знанията, придобити през годината. Програмата стриктно следва адаптираните учебни програми за училища зад граница и одобрените от МОН учебни помагала. Занятията се провеждат всяка събота от 14 до 17 часа с изключение на няколко ваканции, съобразени с почивните дни на американската образователна система. Подробна информация може да се получи на интернет страницата www.elinpelin-houston.org.

Всички от фондацията са много ентусиазирани от успешното начало на първата учебна година за училище “Елин Пелин” и изразявят искрена благодарност на всички, които ги подкрепиха.

 

Ели Гайдарова
Константин Савов
В. България СЕГА