Ноември 2012: За двата изборни дни в Америка!

Може би сте се нагледали на  арт-политическите сериали на Мит Ромни и Барак Обама, които са вече на два скока до едно от най-важните актуални събития за нашето съвремие – президентските избори в САЩ…
И затова няма да ви занимавам с тях, а с подготовката на едни други избори, които предстоят в същия този съдбовен месец ноември. Още повече, че моят приятел Мит Ромни забрави да ме покани, а Обама ми обясни, че той страда от „ромнезия”…  Което сте видели всички  в последните предизборни дни – „когато Мит забрави  своите „десни принципи” и се впусна да лови гласоподаватели с „лява идеология”.
Значи, прескачаме шести  и се приземяваме на осемнадесети ноември 2012 година!
Става дума за годишното събрание и изборите за президент и ръководство на Българо-Американския център за културно наследство в Чикаго.
Бях поканен на генералната репетиция за това събитие, за която веднага се отправих и с удоволствие, защото в тази забележителна обществена организация на българската диаспора в Чикаго управляват преимуществено елегантни и лични жени, а и  бюфетът им е винаги елитен.
Те са на пет години… Не, не става дума за президентството и директорките на организацията, които изглеждат по на двадесет и две – двадесет и три… а за организацията, която бе създадена през 2007 година. Цяла петилетка вече! Не е малко, но за динамичното Чикаго е почти нищо. Въпреки това има много неща, за които можем да ги похвалим. Наскоро и добри пари изкараха за културна дейност и то от един брилянтен грант, нещо за което бях им казал, че е по-възможно Световната банка да фалира, отколкото българска нон-профит фирма да измъкне пари от тукашната администрация на Чичо Сам. Защото при този човек дори и камила през иглени уши да прокараш – няма да ти даде, ако не си доказал своето присъствие в американската културна среда, ако не си защитил своята мисия!
Като му дойде времето – Отчетният доклад на годишното събрание – ще ви разкаже за изложби и концерти, чествания и празници, колко здраво рамо и инжекции за културна дейност са сторили тези доброволци на истинската българска просвета и култура. И това е така, защото сами те са част от артистичния свят на многонационално Чикаго. Ярка и неоспорима е тяхната защита на многовековната ни, българска, душевност и таланти.
Поставените цели на Организацията – да се запазят и развият българските традиции, нашите древни и културни пластове, от които са се учили и други народи, продължават и тук, в Чикаго и САЩ, чрез език и  литература, изкуство, музика, танц…
Съчетанието да бъдат и ръководители и майстори в съответната област  е удивително! Сегашният президент на организацията например е и пианист, преподавател  и продуцент – Ани Гогова е пример за 7/ 24 творческа заетост , виртуоз на пианото, заедно с партньора си виолончелист, Ян Максин са част от чикагския елит в камерната музика.
Преди броени дни бе и премиерата им на издадения неотдавна компактен диск – Танго Плюс на реномираната сцена на Олд Тоун Скуул, където винаги е пълно с именити музиканти, между които е бил и Теодоси Спасов.
Създател на Българо-Американския център за културно наследство, член на американската „ARC” Gallery, творец и в  своята Школа за живопис „Владимир Димитров – Майстора” в Чикаго, Кина Бъговска е сред активните творци на този град с безброй галерии и художници. Октомври в Чикаго е признат като „ месец на изкуствата” и тя представи една оригинална типографична  версия на Българската азбука. Ирина Гочева, хореограф и ръководител, чийто танцов ансамбъл „Хоро” е сред уникалните забележителности на етническата култура в Чикаго, е изпълнила много американски сърца с нескрита любов към България!  На седемнадесети ноември им предстои концерт в Нортистърн Университети и тя обещава да ни изненада с нов репертоар, нова хореография и костюми, а ние обещаваме да препълним залата. Хриска Перфанова, позната като директор на едно от българските училища е също сред активните и действащи директори, чиято основна цел е да се създадат оптимални условия за подпомагане със всички сили на даровитите български деца. Писател и режисьор, Добри Карабонев е създател на първия български театър в Чикаго и е в редиците на Борда на директорите на организацията. Неговото  литературно творчество е част от алманаха, издаден неотдавна от Държавната агенция за българите в чужбина в сътрудничество със Съюза на писателите в САЩ и по света. Елена Табакова,  директор на Българския музей в Чикаго участва не веднъж в изложения, където демонстрират български носии и обредни хлябове, работила е и в  сътрудничество с прочутия американски  „Филд-музеум”, когато трябваше да се представят археологическите разкопки за България и осигуряване възможности за тяхното финансиране .
На тази среща, която се състоя в един от  уютните клубове за срещи на Норидж, една прекрасна и много обичана от българите част на Чикаголенд, дойдоха и нови симпатизанти, на които не им е безразлична българската култура и какъв имидж ще имат българите в Чикаго.  Новата 2013-та година се очаква с интерес и от тях, които имат какво да ни предложат като идеи и посока на развитие, което очерта поредния годишен  календар с инициативи.
Предстои  декориране на петметрова българска елха в Музея за наука и индустрия в Чикаго , която сто на сто ще бъде, както всяка година, начело по красота и оригиналност с български национални символи! Проектът е на Кина Бъговска и вече е в работна фаза…
В Чикаго има 84 генерални консулства от цял свят, а българското е това, което се отличава със своята енергичност и позитивна енергия. Генералният консул Симеон Стоилов създаде нови пътища за интеграция и сътрудничество между българските и американски институции и обществени организации. 2013 година обещава да е щедра на нови идеи, нови познанства, на повече музика и картини, съвместни училищни и спортни празници, много културни изяви и празници на българската общност като част от Америка…

Климент ВЕЛИЧКОВ
В. „България СЕГА”

БЪЛГАРО АМЕРИКАНСКИ ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
Кани всички нейни членове или желаещи само да послушат на тяхното
годишно отчетно изборно събрание,
което ще се състои от 11 часа на 18 ноември, 2012-10-23
8580 West Foster Ave. Norridge
Tel 773- 517 -2142,   224 -392-4445
След избора на ново ръководство и Борд на директори ще бъде прожектиран филма за Владимир Д. –Майстора, живял и творил 4 години в Чикаго.
Осъществен от режисьорката Мая Вапцарова той е посветен на неговата 140 годишнина.