Деси Добрева: “За мен е важно каквито и успехи да има един човек, той да си остане именно човек!” (Видео)

 

СМ: Деси, предстои ти 5-то турне в САЩ. Едва ли има друг български певец с толкова турнета тук. На какво се дължи твоя успех?

ДД: Със сигурност мога да кажа, че доста български артисти – и оперни певци, и актьори, и класически и джаз музиканти, a и много други, се изявяват в чужбина и това е много хубаво. Лошото е, че в България обикновено нищо не се чува и знае за тях. Аз съм щастлива, че моето име говори нещо както на хората в България, така и на тези в чужбина. 

СМ: Ти имаш железен агент в САЩ, който не случайно се казва Виолета Желязкова. От информацията, която съм получил през изминалите 10-на години и от моя личен опит мога да кажа, че това е най-успешният български организатор на концерти и шоута в САЩ. Какво мислиш за нея?

ДД: Действително Виолета е изключителен организатор и човек като цяло  и аз имам щастието да я познавам и да работя с нея от години. Голям късмет е човек да срещне добри хора в живота си, особено когато е далеч от родината, от близки и приятели. За мен Виолета е много повече от партньор или приятел – тя е част от моето семейство. Надявам се с нашата съвместна дейност още дълги години да радваме българите зад граница.

 

СМ: Разкажи ни какво е новото при теб от последното ти идване в САЩ?

ДД: Различното сега е, че имам една прекрасна дъщеричка, която родих миналата година. В професионален план се случват също интересни неща – записах прекрасен албум с Представителния Гвардейски духов оркестър и БНР, който в момента се смесва и предстои да бъде издаден. Участвам и в още няколко проекта, които предстоят да излязат на бял свят, като първият албум на РомаНено Проджект – един проект, в който най-добрите ромски музиканти в България срещат най-добрите джаз музиканти в България. Участвам с няколко песни и в детски албум, чиято премиера също предстои скоро. Чудесно преживяване за мен бе и турнето на Комиците, в което участвах това лято. И разбира се, не на последно място са записите, над който работя и в момента, голяма част от които ще изпълня за първи път именно на това турне в САЩ.

СМ: От многото ни срещи през годините мога уверено да заявя, че ти си не само талантлива певица, но и голям човек. Удоволствие е да се работи с теб. Трудно ли е да бъдеш “звезда” и човек едновременно?

ДД: Благодаря за оценката. За мен е важно каквито и успехи да има един човек, той да си остане именно човек! Смея да твърдя, че съм стъпила здраво на земята и макар в мечтите си понякога да летя в небето, в реалността знам точно къде се намирам. Слава богу, въпреки напрегнатия начин на живот, успявам да се пошегувам в трудни моменти и най-вече да импровизирам, тъй като нашата работа е пълна с неочаквани ситуации. Човек трябва да има цел в живота си, а не да живее в очакване.

СМ: На колко езика пееш?

ДД: Ха-ха, пяла съм на доста езици, наистина. Естествено, повечето от тях изобщо не говоря, но съм чувала, че се справям доста добре с произношението. Мисля, че това е по-скоро даденост и може би добро музикално ухо.

СМ: Ти ми беше казала някога, че на български език пееш най-естествено и с най-много чувства. Така ли е все още?

ДД: Разбира се. Не съм си сменяла гражданството, така че България ще е винаги на първо място в сърцето ми.

СМ: Промени ли се нещо в теб след раждането на твоята дъщеря?

ДД: Мисля, че повечето майки ще се съгласят с мен, че когато на бял свят се появи едно бебче, светът се завърта около него и това променя абсолютно всичко. Да не говорим за самото усещане да си майка – едва ли има по-велико и по-свято нещо на този свят –да дадеш живот, да го отгледаш, да създадеш човек.

СМ: Много хора продължават да бягат от България. Какви са според теб главните причини?

ДД: Икономически, а и липсата на достатъчно култура, достатъчно интелект, достатъчно духовност. Липсата на правилната оценка.

СМ: Ако имаше силата да промениш нещо в България, какво би било то?

ДД: Честно казано, бих искала да имам силата да променя нещо, па макар и малко – но нали така се започва? Капка по капка вир става. Ако всеки от нас направи една малка крачка към промяна, това ще бъде една огромна крачка за държавата ни. Разбира се, има неща, които не могат да бъдат променени от обикновения гражданин и по този повод ми се иска хората от властта освен за себе си, да помислят от време на време и за другите около тях. 

 

СМ: Доколкото знам, ти се бориш със стреса чрез спорт и медитация. Успяваш ли?

ДД: Стресът се преборва най-вече с усмивка. За спорт сега нямам много време, но една дълга разходка сред природата винаги е добре дошла. С медитацията лееe-ко поизостанах, тъй като още ми е трудно да си направя режим с малката, но от време на време успявам да остана насаме със себе си.

СМ: С какво ще изненадаш твоите фенове в САЩ?

ДД: Както споменах и по-рано, ще представя почти цял диск с нови песни – това е един фолклорен проект, по който работя в момента. В него има както обработки, така и доста автентично звучене на българския фолклор, а и за първи път си позволявам да запиша бързи хороводни песни. Надявам се да донеса със своите изпълнения духa на родината и на нашите фолклорни традиции.

СМ: Какво искаш да кажеш на нашите читатели в САЩ в навечерието на твоето американско турне?

ДД:  Искам да поканя всички българи на своите концерти и с настроение, смях в душата, с песни на уста, със сълзи на очите и най-вече с китните български хора да  направим всеки един концерт една малка България. 

Ред. Бел.:
“България СЕГА” – Вестникът на българите в САЩ и КАНАДА е медиен партньор и спонсор на 5-то турне на Деси Добрева в САЩ. 


Посетете страницата на Деси Добрева на www.dessy.us !

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРНЕТО НА ДЕСИ ДОБРЕВА В САЩ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ НА:  WWW.BGFOCUS.COM/DESSY  !

 

Светлозар Момчилов
E-mail: president@smcapitalgroup.com
www.facebook.com/svetlozar.momtchilov
Снимки: Jan Bloch Photography (www.janbloch.com)
в. “България СЕГА
www.facebook.com/bulgariasega