Да съумееш да видиш красотата

Доста  често пишем за проблемите в ученическа възраст, за родителските тревоги, за психологията на детството и юношеството, за трудностите на обучението по роден език. Това обаче не изчерпва темите, които засягаме в разговорите, заниманията, кръжоците и уроците с учениците. Опитваме по разнообразни начини да ги научим на родолюбие.  Много често то е свързано с нещо малко, с някакъв спомен от детството, с традиция, с вещ, с нещо, научено от баби и дядовци. Това е, което искаме да предадем на децата – любовта към българското, разбирането на традициите, културата и занаятите.
От училище „Слънчогледи” ще се опитаме да поддържаме тази връзка с поредица от статии, материали и илюстрации, свързани с българските народни занаяти, фолклор, традиции. Надяваме се с тази идея да помогнем на всички, не само на младите, но и на порасналите, да намерят път към душевността на нашите родители и прародители.  Ако успеем да вдъхновим поне малка част от българите в Чикаго да намерят време за нашите идеи, това ще бъде прекрасна награда.
Няколко думи за етнографските музеи… В почти всеки град разполагаме с прекрасни експонати, изложени в тези музеи. Имах щастието да се запозная с хората, които съхраняват за нас историята и усета за миналото. Те ме впечатлиха с непосредствеността си и с истинското познаване на българското минало. Моето пожелание към всички, които пътуват следващото лято до България, е да намерят време да посетят етнографски музей и то не само заради децата си, но и за самите себе си. Не става дума за носталгия, а за вдъхновение, което човек може да получи, след като разгледа несравнимите по красота и изящество бродерии, стругованите или гравирани дървени съдове, тъканите с изумително търпение и сръчност платове, кованите медни съдове. Там, разглеждайки безкрайните експонати, успях да науча много повече за миналото на българската емиграция, отколкото можех да предположа. На практика се убедих, че с пътуванията си българите-гурбетчии са донесли не само финансова помощ на семействата си, но и знанието, уменията и майсторлъка от чуждите земи. Дано и ние имаме щастието да предадем нещо ценно обратно в България – земята, от която сме тръгнали – знания и умения, нови и хубави идеи, полезен опит. Както се казва „Направи добро, пък го хвърли в морето”. Който знае наистина български език, той ще разбере какво имам предвид.
Днешната идея – Бродерия по мотиви от женска риза, XIX век.
Бродерията е един от най-висшите занаяти, усвоявани от момичетата и девойките по силата на  едновремешната българска традиция. След дванадесетата си година момичетата е трябвало да овладеят майсторството на бродирането, за да подготвят чеиза за сватбата си. Символиката имала огромно значение за успеха и щастието на човек, затова нарушаването на целостта на бродерията се приемало като лош знак  и правело човек уязвим.
Подготвихме една лесна за изпълнение геометрична комбинация, в която се използват син и черен цвят.

Схемата може да се изработи с конци DMC: син 3845, черен 310; използвани са  кръстат и плосък бод.
 

 Материал на училище „Слънчогледи”, подготвен от Милена Николова
В.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com