Исторически ден за много млади имигранти в Чикаго (Видео)

Вижте видео репортажа на BG7 TV:

В миналия брой публикувахме статия за Dream Act 2012. Тази нова имиграционна програма на Барак Обама касае стотици хиляди млади имигранти. Дали това е политически ход в навечерието на президентските избори е въпрос, на който всеки има свой отговор. Да, това е временно решение на постоянен проблем – милионите нелегални имигранти в САЩ. (Оценката е около 10-12 милиона нелегални). Даже, Барак Обама да остане президент, всеки следващ президент може да отмени неговата президентска заповед. Но за нелегалните имигранти, които ще бъдат облагодетелствани от Dream Act 2012 и техните роднини е важно Барак Обама да се задържи още четири години. Така че в тяхно лице американският президент ще има свои лоялни поддръжници в изборната кампания.

На 15-ти август, 2012  в Navy Pier Grand Ballroom се проведе семинар, където за първи път бяха подадени молби по Dream Act 2012. Сред важните гости бяха  сенаторът – Дик Дърбин (демократ от Илинойс) и конгресменът Луис Гутиерес (демократ от Илинойс). Про боно адвокати и доброволци помогнаха на желаещите да попълнят своите молби.
Grand Ballroom се намира в самия край на Navy Pier и това е може би едно най-неудобните места, което можеше да бъде избрано за подобно мероприятие. Паркингът на Navy Pier бе зает и хората трябваше да търсят алтернативни места за паркиране в даунтаун Чикаго.


Имигрантите дошли да запълнят молби по Dream Act 2012 бяха предимно от латиноамерикански произход. Някои от тях споделиха за BG7TV, че Dream Act 2012 ще гарантира гласовете на латиноамериканците в САЩ в полза на Барак Обама на президентските избори тази година.
Паралелно със семинара бе организирана празнична церемония на американските военноморски сили пред входа на Grand Ballroom. Техен представител  потвърди за BG7TV, че  мероприятието им няма никаква връзка със семинара по Dream Act 2012. В същото време, обаче, присъстваха военни рикрутъри, а младите имигранти дошли да запълнят молби са един много добър контингент за американската армия.

В Чикаго се предполага, че има около 75000 млади имигранти, които могат временно да се легализират чрез новата президентска имиграционна програма.
Семинарът по Dream Act 2012 бе организиран от Illinois Coalition for Immigrant and Refugee Rights и местни организации.
Светлозар Момчилов
Чикаго – Navy Pier
BG7 TV
в. “България СЕГА”