Земята наш роден дом и как да го опазим?

На 22 април се отбелязва Международния ден на Земята. За първи път той е бил отбелязан през 1970 г. Милиони по целия свят участват в демонстрации и концерти и настояват политици, държавници и бизнеси да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

ЗЕМЯТА И КАК ДА Я ОПАЗИМ
ЛЕА ЛЕОНОВА

Земята е третата планета от Слънчевата система и единствената, на която според учените има живот. 71 % от повърхността е покрита с океан, а останалото са континенти и острови. Питейната вода от реките и езерата е необходима за всички живи организми, затова я наричат “синьото топче”.

Земята е богата на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ. Човекът използва тези ресурси за производството на енергия и като суровина за разнообразни химични продукти. Тези природни ресурси не могат да бъдат възстановени бързо по естествен начин и затова се наричат ”невъзобновяеми”.

Много области и територии са обект на замърсяване на въздуха и водата, в резултат от дейността на човека. Хората са причината за глобалното затопляне, което води до промени като топенето на ледниците и повишаване на температурите.

Хората още нарушават естествения баланс в природата като изхвърлят токсични отпадъци и изпускат газове и въглероден диоксид. Така ние губим естествени растителни и животински видове и разрушаваме естествения състав на атмосферата. За да запазим природата, ние децата също можем да помогнем, като засаждаме дървета и растения, намалим отпадъчните материали и ги рециклираме, използваме по– малко електричество и учим нашите родители да правят същото.

Нашият клас от българското ни училище посади две дървета, които сега гордо украсяват двора на Църква “Св. София”. Нека всички деца последват нашия пример за засаждане на дървета. Нека заедно опазим нашата планета.

 

ПРИРОДАТА
ДОБРИЛ  ИЛИВАНОВ

В природа има много красиви и хубави неща, които ни помагат да живеем. Такива са дърветата. Те ни помагат за въздуха, който дишаме, водата за пиене и храната за ядене. Много са нещата на тази планета, които ни помагат да живеем по– спокойно. Ако искаме да  имаме всички тези неща за много по– дълго време, ние всички трябва да пазим тази планета. Най– много умират животните, защото ние режем гората и те нямат място къде да живеят. Когато правим това и ние ще умрем, защото дърветата пречистват въздуха, за да можем да дишаме. Ние правим въздуха по– мръсен. Водата, която пием има много химикали. Хората трябва всички да помагат, да запазят Земята за по– дълго.

ПРИРОДАТА
ДЕНИС  ИЛИЕВ

Природата е най– важна, затова трябва да я пазим чиста, защото имаме само една природа. Нещата, които застрашават природата са: замърсяването на водите и това води до страшни бури, които ни събарят къщите; хвърлянето на боклуци на земята, което убива природата и планетата, на която живеем.

Друго, което е важно да правим е да не изхвърляме в боклука неща, които може да се използват два пъти като хартията, пластмасата, метал и стъкло. Може да не се усетите, че правите тези неща, но може да се случат. И от сега нататък внимавайте какво правите и се питайте “Това замърсява ли природата?”.

ПРИРОДАТА
АНТОН  ИЛИВАНОВ

Природата е най– важното нещо на света. Тя ни помага да живеем. Тя ни дава вода за пиене и животни да се грижим за тях и да се храним с тях. Природата ни дава растения да ядем и въздух да дишаме. Всичките четири неща- вода, животни, растения и въздух ни помагат да живеем. Хората замърсяват природата, като изхвърлят боклук във водата, секат дървета, убиват животни и ги оставят на земята, като използват много коли, които замърсяват въздуха.

Ние можем да помогнем на природата, като не убиваме животни, засаждаме повече дървета, караме велосипеди вместо коли и пречистваме водата.

КАК МОЖЕМ ДА СПРЕМ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ
СВЕТОСЛАВ МАНОВ

Ние хората можем да намалим замърсяването на нашата Земя, като спрем тези големи фабрики, които постоянно замърсяват въздуха. Ние също можем да направим къщички за птиците, които постоянно изчезват. Ако всички хора на земята посадят по едно дръвче, те ще помогнат за спиране замърсяването на въздуха. Ние хората можем да спрем  изсичането на горите, като не изсичаме дърветата, а посаждаме нови. Можем да намалим замърсяването на реките, като се спрат всички тези химикали, които се вливат в реките. Ние хората можем да предотвратим всички тези бедствия, които стават на нашата прекрасна планета Земя.

ПРИРОДАТА И НЕЙНОТО ОПАЗВАНЕ
ЖЕНЯ ПЕТРОВА

Ние трябва да се грижим за природата. За нас тя е безценна. Дърветата ни дават въздух, а реките са много чисти, но скоро няма да са. Ние трябва да престанем да хвърляме отпадъци. Всеки може да помогне. Достатъчно е само да засадим едно дръвче и да внимаваме с чистотата на реките, горите и всичко около нас.

Да направим добро на самите нас, за  да можем да дишаме чист въздух и да се наслаждаваме на красивата природа. Ние можем да направим този свят много чист. Земята е най– уютния дом за хората.