Български музиканти завземат Скоки

 

Фил Симънс, музикален директор и учредител на Америкън Музик Фестивалс е познат на българската общност с това, че заяви категорично: “Ще каня български музиканти в Чикаго, защото са талантливи и защото ценя вашата музика, колкото и далече да е България.” Рече и го направи през 2010 г. като покани талантливата пианистка – Виктория Василенко, лауреат на конкурса в България. Е, не стана и без наша помощ- българските вестници, спонсори и най-вече Българо- американския център за културно наследство. Но затова пък такива концерти се помнят и даже в България е отразен във юбилейния вестник, посветен на годишнината на талантливия български композитор и пианист, Димитър Ненов. С невероятният концерт през 2010 г., който беше симбиоза между българския фолклор и симфоничната музика диригентът, Фил Симънс направи мост за българската култура в Чикаго като посвети концерта на 24 май – нашите будители, братята Св. Св. Кирил и Методи. Но всичко си има причина и започва от там, че в оркестъра му се озовава Ивелин Мянков, музикант от Разградския симфоничен оркестър, който пък става причина Фил да гостува на Разград и България, където се влюбва и в нашия фолклор и в нашите природни прелести.
И независимо, че служебните му задължения го запращат чак в Хаваите, Фил Симънс не се отказва от оркестъра си в Чикаго, където половината му музиканти са българи.
Сега, в последния ден на юни , в една от залите на Скоки театър прозвучаха лиричните композиции на Димитър Ненов, Георги Златев – Черкин, “Севдана” в брилянтното, солово изпълнение на Камен Вачев, както и ритмичните танци на Марин Големинов. Участваха българските музиканти – Ивелин Мянков, Тодор Папазов, Деси Танчев, Йорданка Кисьова, Десислава Ненова. Не бих се учудила, ако следващия път оркестърът е изцяло български – толкова много български музиканти има вече в Чикаго. И нали са си талантливи, щом веднъж ги чуят – канят ги навсякъде.
Фил Симънс показа и този път музикалните си умения да завладее публиката с добре подбран репертоар. В музикалната мозайка имаше всичко-от мистично – лирично до темпераментно-ритмично, базирайки се на осебеностите на композиторите. Той не пропусна да благодари за партньорството на: вестник България Сега, Фондация Приятели на Чикаго, Българо американски център за културно наследство, Евангелистката църква New Life , електронния портал Eurochicago, American Southeast Europe Chamber of Commerce.
Кулминацията на вечерта беше и химна на Пипков – “Върви народе възродени “, което отпуши и нашите гърла, та си попяхме. За малко да се и разтанцуваме след като Джанет и приятелят и Хауорд не искаха да си тръгнат след концерта, защото се оказа, че тя е била в интернационален фолклорен състав и танцувала до полуда български танци. Колко малко му трябва на човек, за да е щастлив. Музиката сътворява чудеса, прескача граници, лекува душите, само трябва да отворим ушите и сърцето си.

За вас послуша, Кина Бъговска
В.”България СЕГА”
www.Bulgariqsega.com