Светлина, която ще запази и съхрани нашите деца

Върви народе възродени, към светли бъднини върви!
Най- светлия български празник-24 май и края на учебната година отпразнува  тържествено БУЦ „Знание” със стихове, песни, танци, драматизация и детско творчество. За пореден път училището ни спази традицията да приключи учебната година в деня на българската просвета и създателите на нашата АЗБУКИ-Кирил и Методий. Светлината на този празник идва от жаждата на нашия народ за знание и просвета, което ни е съхранило през вековете. Същата светлина ще запази и съхрани нашите деца отвъд границите на Родината. И тази жажда се предава на тях от нас-техните родители и учители. Децата ни с огромно удоволствие рецитираха и пяха песни за нашите просветители, разказваха исторически факти за двамата братя, направиха една чудесна драматизация на приказката “Дядо и ряпа”, насладихме се на ритмите на  ча-ча-ча и танго на групата по Модерни танци към Център „Знание”, чухме за първи път в нашата програма освен изпълнения на пиано и изпълнение на  електрическа китара. Но най-голямо удоволствие ни достави детското им  творчество. И ето къде ние учителите наистина виждаме истински резултати, когато децата ни заобичат езика ни толкова много, че най-естествено започват да изразяват мисли и чувства на него и съумеят да ги записват. От такова вдъхновение произлиза най-прекрасното детско литературно творчество!
Залата ни беше украсена с рисунки, направени в класа по изобразително изкуство и детски писания. Екипът на БУЦ „Знание”  се гордее  не само с успешното приключване на учебната година, но и с всички останали постижения на децата през изминалата учебна година. А те са много и във всички области на знанието. За пореден път участвахме в редица музикални  конкурси, литературни състезания, конкурси по изобразително изкуство и спечелихме много , много награди, за които ще ви разкажем  в следващ брой на вестника. Браво мили деца!  Бъдете все така  упорити- очакват ви още много награди!
БУЦ “Знание”-Чикаго
Снимки: Валентина Лимов, Мария Гаджева, Гергана Атанасова
За в.’България СЕГА”
www.Bulgariasega.com

Първото неделно българско училище

Деня на Кирил и Методи на 24 ти  май 1995г, Чикаго
Спомени и вдъхновения
Отново е май и ние българите празнуваме един от най -светлите си празници- 24 май.
Във връзка с организацията, която  създадох България да участва в Междукултурните дни организирани в Скоки посетих Български учебен център ”Знание” и  ми стана  много мило, тъй като аз съм израснала сред учителско семейство. Майка ми, Антония Бунева  с голямо желание и любов към професията си както и към България, през 90 те години по нейна инициатива (като доброволка ) сама създава Първото неделно българско училище към старата църква “Св .София” в Чикаго. На снимките ще видите представления по случаи Коледа през 1994г. и деня на Кирил и Методи на 24 ти  май 1995г. изнесени от децата по време на тогавашните организирани вечеринки.
Малко история  моите родители заедно с мен на 11 годишна възраст дошли  в Америка през 1975 година. Майка ми, Антония Бунева е завършила немска филология в България тук създаде собствена детска градина, а баща ми Милко Бунев  завършил английска филология предаваше в гимназия. Първите няколко години живяхме в Детройт,  където майка ми говореше по българско радио програма един път в седмицата, а на баща ми публикуваха 7 статии по политически теми в местния вестник  на Детройт.. Те бяха големи привърженици  на Президента Рейгън  и баща ми лично даже се срещна с него. Когато се пенсионираха през 2001 година решиха да се завърнат отново в България и прекарат старините си там.
Анна Мария