България има своите стратегически партньори и Америка е един от тях

„България се развива“, „родината има подем“ , „тя е на прав път“,  каза на събралото се множество емигранти в Ботаническата градина на Чикаго в събота, президентът Росен Плевнелиев.  За подема на нашата  родина е необходим денонощния труд на  хиляди хора продължи експозето си   г-н Плевнелиев.  Добрите практики които емигрантите научават в чужбина и тяхната реализация в родината е един от начините да се развива родината. За това и той благодари на емигрантите и каза, че не се притеснява българите да обикалят по света, че  младите хора учат в западни университети, защото той знаел, че емигрантите пазят България в сърцето си.  Колкото повече

 успяват в света емигрантите


толкова повече България ще се развива и толкова повече ще идва обратната вълна .
Българите имат самочувствие, те  се самоорганизират  подчерта Президента. Днес сме средно европейски играч по отношение на усвояването на еврофондовете информира г-н Плевнелиев,  за в бъдеще се очаква увеличение (до 90  %  на усвояемостта на европейските пари. С 6 000 чисто нови трактора стачкували българските земеделци – това бе примерът даден от президента за ефективността на усвояване на европейски пари. „Едно от най-големите експортни пера в България е вече земеделието, но сме още в началото. Искаме да говорим  с всеки един от вас,  който има интереси в областта на земеделието.“

Емигрантството е обективен процес,


който се случва в много държави. Процесите на емиграцията ще се обърнат, когато има икономическа перспектива за достоен живот в България, отговори на въпрос г-н Плевнелиев.  Когато България постигне около 60% от средния брутен продукт на глава от населението в Европа,  трендът   ще започне  да се обръща. Млади хора вече се връщат. Президентската институция  ще работи за нови  инвестиции в България, за да могат  повече големи световни компании да отворят  представителства и да работят в България. Родината иска да се позиционира не само в туризма и земеделието, но и в някои високо платени сектори на икономиката.

Да споделят своите идеи и добри практики

за развитието на културата, покани президента присъстващите емигранти. Театрите в България са пълни. Българските телевизии на чисто предприемачески принципи финансират сериали, които са успешни. В момента се строят много нови музеи , строи се българския Лувър, строи се най-големи  подземен музей в региона. София се променя и ние ще чуем всяка ваша идея за културното развитие на родината.
Радвам се, че българската общност в Чикаго е толкова активна и сплотена, има прекрасни инициативи свързани с 24 май ,  с нови училища. Радвам се, че българите тук са изградили всичко, което да запази нашата национална  идентичност, да ги прави горди, че са  българи, да се чувстват свързани с България. Изключително съм благодарен, че

вие тук пазите България.


 Предлагам в президентската институция да имаме още по-добра комуникация с вас тук, да имаме ежедневната интернет връзка,  за да виждате перспективата, вие трябва да получавате актуалната информация. В сайта на президентската институция ще можете да участвате на живо в дебатите на тази институция и не само да  ви информираме какво се случва в България, но и директно да участвате с вашите идеи какво да се случи в България.
До края на годината

България ще подготви стратегия за българите в чужбина


 за диаспората ни. Ако не направим качествена програма  сега,  на първи януари 2020 ще се занимаваме с демографската криза.  Ако искаме да сме коректни към следващите поколения трябва да работим сега. България трябва да се позиционира като регионален лидер,  който е атрактивен за младите хора. Това ще се случи, ако създадем добра среда за иновации и младежите видят перспектива.
Около един милион са българите в чужбина и те са много важни, те са един потенциал който ние искаме да използваме  за развитието на България. Планираме през ноември месец  да има

 събиране в Брюксел на всички българи

от всички краища на света, с които да уточним финалния вариант на тази стратегия. Следващото поколение българи ще са много по- привилегировани, тъй като България ще има много по-малко дълг и те ще са по-свободни да реализират своите приоритети. България ще бъде много по- комуникативна с българите в чужбина, ще има нов закон, ще има нова  стратегия.
Министър-председателят на България работи за нейната европейска интеграция с действия и дела и за стратегическото партньорство с много държави. Но  да сме наясно
България не е троянския кон на Русия в Европа.
 България е мост за търговия и сътрудничество с Европа и Русия, обясни външната политика на кабината Борисов, президентът на републиката. Енергийна ефективност и енергийна диверсификация са приоритетите на правителство и  президент .
България може да гарантира своята сигурност единствено чрез участието си в НАТО. Страната ни никога не е била силна, когато е била изолирана. Единственият начин да сме силни в този век на предизвикателства е да бъдем част от едно достойно семейство. Операцията в Афганистан бе много полезна за армията ни, която е в процес на трансформация и година след година повишава своята боеспособност. Радвам се, че българската армия е на прав път, гордея се с тяхното минало и съм уверен  в тяхното бъдеще, но в рамките на
НАТО  която спомага за световният мир и демокрация.
 Това, което категорично ще заявя е, че операцията в Афганистан доведе до повишаване на репутацията на нашата армия по света в рамките на голямото семейство на НАТО..
Българския народ е мъдър и той оценява не по думите, а по делата. В момента има доста хора на българската политическа сцена които са разбрали, че е много по-важно какво ще оставиш след себе си. Строят се  много нови пътища, ремонтират се училища, земеделието изкарва милиарди.

Аз не съм сложил розовите очила,

призна г-н Плевнелиев. България има сериозен проблем с правосъдната система и трябва да насочи усилията си там. Ако няма доверие в нашата правосъдна система всичко останало няма как да се случи. Трябва да работим за изграждане на по-голямо доверие в системата на правораздаването, както от страна на гражданите така и от европейските партньори. Необходими са резултати в интерес на справедливостта. Това е моята теза и аз ще продължавам да я защитавам.
Най-големия  приятел на България са българите, където и да  са по света. Искаме да държим връзката с вас отворена и сърцето на България да бъде отворено за вас. Знайте, че България е там,  тя е мирна и достойна за Европа, уважавана в света. Родината ни си има своето семейство – европейското семейство. България има своите стратегически партньори и Америка е един от тях, завърши Росен Плевнелиев .

Пламен Пенчев
в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com