Българско училище„Искра АБВ“ отпразнува своята първа успешна учебна година с тържествен концерт в навечерието на 24 май

На 23 май красивият парк Wildwood Nature Center в Park Ridge се огласи от българска реч, от български песни.
След една година пред екраните най-после бяхме с нашите ученици и техните родители и вълнението ни беше толкова силно, че случващо се ни се струваше нереално.
А прекрасната майска природа бе в унисон с прекрасните ни преживявания и придаваше една приказност на празника ни на импровизираната празнично украсена сцена.


Всички знаем, че делото на двамата братя не е важно само за нашия народ, то е значимо за всички славянски народи, но именно българите са тези, които приемат с отворени обятия езиковата революция на Кирил и Методий и затова Паисий казва с гордост „…че и ний сме дали нещо на света, на вси словени книги да четат“.
Затова и нашето тържество започна със стихове в прослава на светите братя и с песента „Буквички родни познати“, в изпълнение на нашите първокласници и второкласници. А г-жа Вили Трайкова бе направила коронка с буквичката на всяко дете.


И в уроците и в тържества неизменно като тънка нишка присъства тя, обичта ни към родното, знанието за принадлежност към род и родина. Емоционалните изпълнения на стихотворението „Малка е моята родина“, песента „Бащин край“ от учениците от пети и шести клас, както и на песента „Българийо, единствена си ти“, изпълнена от 7. и 8.клас докоснаха сърцето на всеки.
А песента – „Ваканция, ура !“ , в изпълнение на учениците от 3. и 4. клас на г-жа Стела Тончева, внесе много настроение.
Най-труден беше моментът на изпращането на осмокласниците и г-жа Виолета Петрова на моменти спираше от вълнение в своето обръщение към тях.
Тържествено бяха връчени и свиделствата на учениците, явили се на изпита Печат за двуезичност.


От 12 ученици, които се явиха на двете сесии, всички успешно издържаха изпита, а петима от тях са с отлични оценки – Тара Димитрова – 5.80 на писмен, Димитър Стефанов – 5.70 на писмен,
Стиван Добрев – 5.55 на писмен, Елианна Иванова – 5.50 на писмен и Алекса Николова – 6.00 на устен. Гордеем се с успехите на нашите ученици. Тези резултати са и атестат за нашата работа като учители.
В празничния концерт взеха участие не само учениците, а и родители и приятели на училището.
България е и онова, което ти трепва, когато чуеш и звука на българска гайда, на кавала и тъпана, затова имахме и изпълнение на гайда от наши родители, а всички учители – г-жа Костова, Тончева, Трайкова и Петрова изпълниха прочувственото стихотворение на Йонка
Христова – „Какво да ти завещая, сине“.
Аз знам, Българийо, аз знам,
че друга няма като теб!
на колене не би застанала ти в този свят !
И в теб се кълнем !
Заветни стихове, приповдигнато настроение и всички пеят – „И в теб се кълнем“, Българийо ! И усещаш колко ти е мило от това общо съпреживяване, равносилно на свещенодействие, и усещаш как тъжествува българският дух, и знаеш, че тази емоция никой друг не може да ти я даде! Велико чувство !
Така завърши първият празничен концерт на Българско училище „Искра АБВ“. Избрахме името „Искра“, защото „образованието не е пълнене на съд, а запалване на искра“ и то „любородна искра“.
Нека пазим и съхраняваме националната ценност на двамата братя !
Да ни е честит празникът на българското слово и несломимия дух скъпи ученици, колеги, приятели, сънародници!

Честит 24 май !
Виолета Петрова – БУ“Искра АБВ“

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here