Ясен Дараков или как чалга-журналистиката се опитва да намери почва зад океана

Преди около година сред изданията на български език в САЩ се появи нов вестник, който още от първите си изяви показа, че не се стреми да прилага най-доброто от българската журналистика, а напротив, не се свени да прибягва до най-долнопробното от жълтите медии. И докато много от проблемите на журналистиката в България идват и от немотия, то такова падение не бяхме виждали в САЩ. Eдин безплатен съвет към главния редактор на „БГ-войс” Ясен Дараков: Америка дава много възможности достойно да си изкарваш прехраната.

С разпространяване на полуистни, с присвоявания и с широка палитра от други чалгарски похвати Дараков се опитва да привлече внимание към творението си, и така да оправдае похарчените напразно пари на издателите. Тези, които са далеч от медиите и не следят цялата преса, може да не са наясно колко безпомощни са напъните му. Преди няколко месеца лично го предупредихме с отворено писмо (http://www.eurochicago.com/2012/01/do-yasen-darakov/), но той не се вразуми и продължи в същия дух. Затова съвсем закономерно дойде поредният му провал – неотдавна неопровержимо показахме, че Дараков се опитва да използва името на най-високата – президентската институция в България – за користни цели. От службата на държавния глава потвърдиха официално по повод публикации в „БГ-войс”: „Сблъскахме се с очевидна злоупотреба с имиджовия инструмент – президентски патронаж“.
След тези случаи Дараков замълча, с което решихме, че може би вече си е взел поука. Но доживяхме в последния си брой отново да демонстрира наглостта си и да предрича лош край за онези, които той смята за конкуренти. Първо, не вярваме, че чалгата има бъдеще тук, и на тази избрана от него територия той си е сам. Второ, за негово неудоволствие трябва да съобщим, че преди да отпразнуваме 10-годишния юбилей на електронния ни портал, на Eurochicago.com предстои значително разширение.
В същия този брой редакторът Дараков отново демонстрира, че в територии извън чалгата хич го няма и краде безогледно. За чия безпомощност и чие замиране говори това?! Във всеки случай не на онези, с които той би искал да се конкурира. Ето какво ни показва търсачката Гугъл:


Няма и ред откъде е взета снимката, която е публикувана на нашия сайт още на 19 юни 2011 г. Няма и името на Стефан Марков – нейния автор.

Както се казва – Ясен Дараков ни е пределно ясен. Известно е, че ни краде от много отдавна, и само защото сме далеч над него досега му прощавахме – което не означава, че ще му се размине. Ето наша снимка от изборите през 2009-та година, присвоена и висяща на не една страница от изданията му, както пак го издава търсачката Гугъл:

Ето как са постъпили в-к „Стандарт“ в броя си от 7 юли 2009 година:

И какво е направил въпросният Дараков, далеч от всички журналистически стандарти:


По-долу ще ви покажем и пример на блестящия «професионализъм» на перото на г-н Дараков.

Вижте статия, публикувана за първи път на 19 март 2012 във в-к „24 часа„.

 

Сравнете подчертаното с червено с публикуваната «новина» от Бг-войс няколко дни по-късно. Паднало е голямо творческо преписване, нали?!

 

 

При това ето какво пише вестник „24 часа“ още в първите си редове:

Павел Тренев, подсъдим за източване на $ 6 млн. от Централна кооперативна банка през 1995 г.и издирван от 2004 г., най-вероятно се крие в Чикаго, разкри адвокатът му Сава Гергинов пред „24 часа“. Делото срещу Тренев, който се счита за един от приближените до кръга „Орион“, се води задочно. Защитникът преглеждал информациите в интернет за процеса и решил да напише 3-те имена на клиента си в Гугъл. Неочаквано попаднал на сайта „ЕвроЧикаго“, където Павел Иванов Тренев фигурирал в списъка с българите, заявили желание да гласуват на президентски избори у нас в края на октомври м.г.

А сега сравнете с цитат от «новината,» подписана от Ясен Дараков (посочен със синя стрелка на снимката по-горе):

Преди няколко дни Гергинов намерил Тренев, след като решил да пусне в „Гугъл” трите имена на клиента си Павел Тренев. Така стигнал до чикагски сайт, където бил публикуван списък с българите, заявили желание да гласуват на президентски избори в края на октомври м.г.

Интересно къде изчезна името на чикагския сайт? Не е интересен за читателите или иска да внуши, че това е сайтът на партньора му Николай Кръстев? Как ще наречете нееднократните подобни постъпки на г-н Дараков? Или пък ”професионалния” похват на редактора да приписва чужди материали за свои, подписвайки ги с думите «Специално за БГ-войс»?
Отново търсачката Гугъл ни показва, че
интервю (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1059955), което канадският предприемач – българинът Игнат Канеф –  е дал пред журналистката Алексения Димитрова за в-к „24 часа” в края на септември 2011 г., нашият герой месеци по-късно го представя, че е „специално за BG Voice” (Вж. снимката).

 

Отразяването на промените в македоно-българския катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий” в Торонто в канадското издание на BG-Voice пък предизвика острите критики както на настоятелството, така и на клира. Чисти лъжи, пълно непознаване на проблемите, безобразно коментиране и търсене на скандала са само част от оценките за изданието.
Още един „връх на професионализма” бе и публикуваното в БГ-войс интервю с Азис след концертите му в САЩ – то само по себе си казва всичко. (Може да го видите изпратено ни като коментар тук  – Азис: 50% от хората в Ню Йорк бяха разбойници. Гаджето ми не се е бил с никого, но би убил заради мен).

Ако някой читател обича да бъде лъган и заблуждаван, предпочита да чете претоплени и „ексклузивни“ половингодишни новини – нека си ги чете. Според статистиката на международно изследване на Програмата за международно оценяване на ученици на възраст 15 години (PISA) почти 50% от младите българи са функционално неграмотни. Те могат да бъдат само ниско квалифицирани работници (http://marica.bg/show.php?id=67000). Тъй че вероятно и за красивите (като тази по-долу*) цветни картинки на вестника му има контингент…

Но ето какво казва Красимир Табаков (собственик на магазините „Карлово” в Торонто, където повече няма да намерите броеве на вестника):
„Защо се отделя толкова внимание на „подобни на хора същества“, които объркват младото поколение в България? И много интересно е кой плаща за тези интервюта, за да се публикуват“.
Скоро и последните му спонсори ще разберат, че неправилно са си вложили средствата. Ако пък някой все пак има пари за хвърляне – по-добре да ги хвърли на бунището. По-малко ще смърди.

Петър Стаматов

EUROCHICAGO.COM