УЧИЛИЩЕ „СЛЪНЧОГЛЕДИ”: Краят на учебната година- изпити, успехи и неуспехи

Май и юни са месеците, изпълнени с най-голямо напрежение за нашите деца, както в българското, така и в американското училище. Заедно с изпитите, спускани от щата при приключване на всяка учебна година, се редуват и тестове по всеки предмет, тестове по програмите за напреднали, есета. Паралелно вървят и изпитите в българските училища, с годишни преговори и изходни нива по основните дисциплини.
Ако ученикът е във възраст за  кандидатстване  в колеж или специализирано училище, картината става изключително сложна, програмата тежка и пренатоварена.
 Чудесно е, ако ученикът постигне крайния резултат, който си е поставил като гол за съответната година, но не винаги се случва така.
Честото недоспиване, ескалиращият стрес, пренатоварването на учениците в този период, понякога се оказват сериозни фактори, които влияят, както върху общото здраве на децата, така и на техните резултати в този период.
Как да се насърчи дете, което не е постигнало желания резултат ?
Чувството за поражение и самоунижение може да се появи от неуспех при  важен тест или изпит . Когато помагате на детето си при създала се криза, е важно да  не се прибягва до критика, мъмрене, ирония. Излишно е да се потвърждава  и засилва чувството за провал. Успехът е от изключително значение, но неуспехът, както бе отбелязано, може да бъде свързан с много външни причини, състояние на духа,  не непременно с интелигентността или вложения труд. 
Напомнете на неуспелия ученик, че той или тя е само човек. Понякога разумното  напомняне, че всеки греши, успокоява и помага да се стабилизира душевното състояние. Насърчавайте го да погледне към положителната страна и да продължава да практикува с постоянство. Напомнете, че единствената реална бариера към крайния успех е, ако се откажат. Ако изглежда, че у неуспелият ученик липсва мотивация, вие го фокусирайте върху предишни успехи на изпити, тестове, състезания. Отделете време, за да обясните ползите от придържане към поставените цели. Ако имате време, разгледайте онлайн истории за хора, които са вземали  изпити или тестове, повече от веднъж. Може да се изненадате, колко хора са го направили! Но те в крайна сметка са успели, защото  не са се отказвали .
Въздържайте се от присмех и увреждащи коментари. Няма  полза от безполезни подхвърляния или  унижаващи коментари, че те са неспособни или глупави. Ако вие като родители, изпитвате  гняв, че децата не приемат вашите съвети, изчакайте раздразнението да отмине, преди да се пристъпи към темата.
Какво да се промени преди следващия изпит?
o    Предположете на ученика да си почине добре, да се освежи, преди справяне с учебния процес отново. За да върне мотивацията си, му подарете диск с любимата музика, или семейна вечеря с любимия му филм. Говорите за  приятни неща.
o    Могат да бъдат полезни допълнителни интензивни уроци или консултации с преподавателя. Попитайте ученика за неговото мнение,  относно такава помощ.
Ако ученикът е загубил самочувствието и увереността си, търсете начини да го стимулирате, а не да повишавате чувството за малоценност. Положителен ефект имат книги и филми, с подобни истории. Най -полезно е обаче, да отделите от времето си, за да  го изслушвате и да му помагате по време на изпитанията. Често, ние сме толкова заети и не си даваме сметка, че нашето внимание към техните проблеми, нашата съпричастност, са от огромна важност за самочувствието, самоопределянето, стимулирането и успеха на  младия човек.
Помогне им да определят грешките си, за да не ги повторят отново. Окуражавайте ги да говорят с преподавателите си, да питат за помощ, ако се чувстват неуверени в знанията си.
Насърчавайте детето си за дългосрочна ангажираност. За да премине труден тест или изпит, то ще трябва да вложи повече време, прекарано над  учебния материал .
Помислете за някои краткосрочни лични жертви, ако това ще помогне. Неща, като  да намалите звука на телевизора, докато ученикът се подготвя. Осигурете му уединение и спокойствие.
Успехът поражда успех и след като ученикът изгради добра система как да учи успешно, този навик става част от неговия  цялостен образователен цикъл.
В крайна сметка, да се преодолее провал, да се научи детето да се справя след неуспешен изпит, помага  не само на учебния процес, а води до  увереност в собствените сили, самочувствие и убеденост, че човек осъществява решенията си, ако не се откаже при първия неуспех.
Ваня Налбантова
За в.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com