НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ

Пролетта носи  най-красивите  празници. За  първокласниците в българските училища  има и един специален, пръв и единствен ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ. За него се готвиха и учениците от БУЦ”ЗНАНИЕ”. Седмици преди това учиха наизуст песните за буквите и букварчето, под ръководството на музикалната ръководителка Даниела Стоянова. Репетираха сценките, стиховете, надпреварваха се кой да прочете най- много книжки   от класната библиотека. Родителите имаха сложната задача да изберат подходящите костюми, декори, подаръци и почерпка. Всички се потрудиха, но  най- вече  първокласниците. Няколко месеца учиха буквите, сричаха, писаха и дойде денят да покажат какво знаят и могат.
   Грейна стаята с украсата, грейнаха   коронките  с буквите  на главичките на децата, грейнаха и очичките им. И се занизаха  стихче след стихче, буквичка след буквичка. Пристигнаха и героите Смешко и Незнайко. Техните костюми бяха толкова сполучливи, че Тео и Сами  се вживяха още повече в ролите си и се представиха блестящо. Колко смях пробудиха  небивалиците на Незнайко. А спорът между гласни  и съгласни букви изглеждаше като истински спор между деца. Анджелина, Йоанна, Любо, Габи, Натали, Сами твърдяха, че те са най- важни, защото са гласни. Но не им  отстъпваха  и съгласните-Раян, Алекса, Борис, Ана Мари, Тео. Много артистично, с много вълнения, с желание за изява. Буквичките се подреждаха една след друга  и образуваха  дума  след дума. След това всяко дете  извади  от кошничката с  поговорки  по едно листче и прочете  написаното пред гостите. Букварчето, доволно, че си е свършило добре работата, се сбогува с децата. Но преди това доведе своите по- големи сестри- Читанката и Книгата, които споделиха мисли за чудната страна на ПОЗНАНИЕТО.
   В края на тържеството  Алекса  изсвири на пиано едно произведение, което беше поздрав към всички присъстващи. Директорката Лили Паслиева зарадва първокласниците с книжки  и за да се увери, че наистина  вече могат да четат, ги  поведе към таблото с буквите. Децата не се смутиха и показаха колко много знаят и могат. Подаръци и поздравления имаше и от родителите.  Те благодариха на учениците за старанието и усърдието им в изучаване на българския език.
  Празникът завърши около отрупаната маса . Ах, тези майки, и на сладкишите написали буквички!
Маргарита Люцканова
Учител на 1 ви клас
БУЦ „Знание” Чикаго
Снимки: Здравка Чернева