“Българка на годината” 2011 в Чикаго

С номинация Българка на годината’ 2011 е отличена  г-жа Лили Паслиева, директор на БУЦ „Знание”, Чикаго.
Отличието  плакат и грамота  бяха връчени  тържествено на г-жа Паслиева от Главния секретар на Държавната Агенция на Българите в чужбина  г-н Димитър Владимиров.
Пловдивчанката Лили Паслиева е сред финалистките на престижното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина на името на Света Злата Мъгленска. Високото отличие и е връчено за активна дългогодишна професионална и обществена дейност  за запазване и  популяризиране на българския език култура, традиции и бит в чужбина – написа Пловдивският в. Марица от 24 март т.г.
Г-жа Паслиева споделя  тази висока награда с неуморния екип на БУЦ „Знание”  и отдава заслужена  благодарност към всички, които помагат на Център „Знание”  да разпръска светлината на знанието и да запалва огъня на обичта към  България.
– Благодаря на всички, с които  сме заедно в тази благородна  мисия за запазване на Българщината далече от родината ни. Благодаря на ДАБЧ и на МОМН за това, че ни протягат ръка и знаем, че не сме сами, че Българската държава е зад всичко, което правим за българската общност в Чикаго. Благодарим и на Българската общност в Чикаго, която става все по – сплотена и  по- подкрепяща и ценяща нашата дейност. – сподели  за в. „България сега” г-жа Паслиева.
Лили Паслиева е основател и директор на Български учебен център “Знание” (2005) и на Първото светско българското училище “Родна реч” в Чикаго. Училището се намира в Арлингтон Хайтс и се помещава в специална училищна сграда с всички удобства за децата от 3 до 18 години да се учат и да развиват своите таланти: музика, пиано, пеене, танци- народни и модерни, рисуване, театър, математика и др.
Две години по- късно (2007)  за улеснение на българите в Чикаго е основава и второто училище на БУЦ „Знание” – БУ „Родолюбие”, което се намира на кръстовището на Белмонд и Къмберланд.  БУЦ „Знание” и училищата към него са създадени като Неправителствени организации с идеална цел. 
БУЦ „Знание” развива широка дейност за разпространение и  запазване на българския език, бит и култура и съхранение на българското национално самосъзнание у младото поколение български емигранти по света.
ПРИЗНАНИЯ И НАГРАДИ, които БУЦ „Знание” получава за дейността си:
– Г-жа Лили Паслиева е удостоена с високата Награда- Българка на годината в САЩ (2006) на МИА- Солт Лейк Сити за опазване на езика и българската култура.
– Г-н Бойко Борисов, Кметство София и Фондация „Българска памет връчват на БУЦ „Знание”  Отличие – Грамота за поддържане на езика и запазване на българщината в Чикаго. (2009)
– БУЦ „Знание” получава Грамота и статуетка  от в. „България Сега” за запазване на езика, образованието и културата. (2007)
– Кук Каунти Трежар  и Грамоти  от- г-жа  Мария Папас  връчва на г-жа Лили Паслиева  за голям принос на БУЦ „Знание”  в образованието и за запазване на езика и етническата култура в Чикаго.
– Награда за БУЦ „Знание” от Генералното консулство в Чикаго за неуморна работа  за опазване на езика и разпространение на българската култура(2009)
– БУЦ „Знание” има издадени 4 книги и множество DVD Албуми, календари и годишници.
– БУЦ „Знание” също е получил и много други признания, отличия и награди от конкурси и участия на децата и учителите на Центъра.
Можем да сме силни, като запазим българските си корени
е мотото на БУЦ „ЗНАНИЕ”, което обединява българската общност в Чикаго.
За в.”България Сега”
www.Bulgariasega.com