БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ НИ КАРАТ ДА ПРЕМИНЕМ ОГРАНИЧЕНИЯТА

a1_300Първа национална изложба на обединението “Български художници зад граница” в Чикаго

Двадесет и осем български художници от Америка откриха своята първа годишна изложба в престижния Дейли Център, Чикаго. Инициатор на идеята е “Български художници зад граница”-създаденото през пролетта артистично обединение, което вече дебютира с изложба в Ню Йорк през месец май. Новата изява е впечатляваща – в нея освен автори от Чикаго са привлечени за участие и техни колеги от Ню Йорк (Пенко Платиканов и Теодора Тодорова), Вашингтон (Рената Багински), Далас (Иван Стойчев), Канзас (Мая Петрушева), Флорида (Стоян Лещевски и Петър Величков), Ню Орлийнс (Йордан Иванов)и Колорадо (Симеон Николов). Заедно с Анелия Чалъкова, Радостин Начев, Ина Караджова, Ивайло Йошовски, Евгения Петрова, Ваня Начева, Любо Велков, Деница Маневска, Ралица Владимирова, Пламен Йорданов, Василен Васевски, Милена Праматарова, Николай Даков, Лиляна Терзиева, Александър Петков, Еми Валентинова, Спасимир Стоицев и Хортензия Георгиева, те са избрали заглавието BEYOND BORDERS/ОТВЪД ОГРАНИЧЕНИЯТА, което определено провокира и търси диалог с публиката.

Колекцията им картини и скулптури варира от реализъм до абстракция, но я обединява заявеното: ”…искаме да накараме зрителят  да се замисли за различните ограничения, с които всеки от нас живее. И как изкуството може да ни помогне да ги преодолеем. “ Ограниченията, скрупулите и бариерите в съвременния свят са наистина много. Още повече за хората, избрали да бъдат имигранти, каквито са и авторите в тази изложба. Но изкуството в същината си е призвано освен да вдъхновява, още да примирява различията и да обединява. Затова вероятно такова е и доминиращото настроение на BEYOND BORDERS/ ОТВЪД ОГРАНИЧЕНИЯТА. В нея преобладава оптимизма и надеждата, привнесени от един по-добър свят, отвъд ограниченията, в който художниците ни карат да вярваме. Свят на по-висока духовност, стремежи и намерения, докосването до който ни зарежда и оправдава делника ни.

a2_300Изложбата бе открита от г-н Иван Сотиров, генерален български консул в Чикаго. В приветствието си към участници и посетители той видимо изрази задоволството си от това събитие, което помага за разпространението на културата ни по света. Според него то е едно хубаво начало, което трябва да развием заедно оттук нататък.  Такава е и идеята на “Български художници зад граница”-изложбата да стане ежегодна и дори да даде тласък за провеждането на месец на българската култура в Чикаго.

Последва концерт класическа музика на Анатолий Торчински(пиано)и Дарина Асенова(сопран), чиято музикална магия обогати по неповторим начин атмосферата на следобеда. Високата вокална класа на певицата и виртуозността  на пианиста буквално ”откраднаха” за половин час вниманието на зрителите от картините и скулптурите, подредени наоколо.  Програмата на Торчински и Асенова  включваше творби на Гуно, Скрябин и Рахманинов и за пореден път демонстрира органичната близост на звук и образ.

Изложбата BEYOND BORDERS/ ОТВЪД ОГРАНИЧЕНИЯТА е прецедент в живота на българската имиграция в САЩ, защото събира за първи път такъв брой художници, всички живеещи в Америка. Нека спокойно я наречем  “историческа” и това в случая няма да е пресилено. Определили я още за ”национална” организаторите й сигурно са търсели далечна връзка с националните изложби, организирани в София, в салоните на “Шипка”6. И защо не, бидейки българска и национална, но в Америка, тази експозиция показва “страна в страната”, като говори на език, достъпен за българи и американци.

 Василен ВАСЕВСКИ за в.”България Сега”