3 март в Чикаго

На 3 март 2012 г., точно в 12.00 ч., пред сградата на кметството на Чикаго, на площад Daley Plaza се проведе церемония по издигане на националния флаг на Република България. За разлика от други години, организираното от Българско генерално консулство в Чикаго тържество се проведе в съботния ден, което съвпадна и с датата на празника, за да могат да присъстват повече представители на общността. Поради почивния ден, тържеството се проведе на открито. По инициатива и с цялостната организация на ГК Чикаго, специални училищни автобуси извозиха до и от Дейли плаза учениците от всички български неделни училища.
Празничната програма започна с церемония по издигане на националния флаг на Р България и химните на Р България и САЩ. Последваха  празнични приветствия от:
Г-н Симеон Стоилов – Генерален консул на Р България в Чикаго; Кмета на Чикаго – Раам Емануел, прочетено от Г-н Андрю Спинели; Губернатора на щат Илинойс – Пат Куин, и от Главния прокурор на щата Илинойс, двете прочетени от Г-жа Нети Ласко от Офиса на Главния прокурор.
Поздравление от Асоциацията на българските училища в чужбина, прочетено от г-на Боянка Иванова.
Празничната програма продължи с рецитал и изпълнения на ученици от българските неделни училища. Особен интерес предизвика народния танц на ансамбъл „Верея” с традиционните български кукерски маски, както и на децата от ансамбъл „Хорце”. Накрая, всички присъстващи се хванаха на българско хоро, поведено от едноименният български ансамбъл.

В празника се включиха деца от училищата „Джон Атанасов”, „Малко българско училище”, „Родна реч” и БУЦ „Знание”, „Слънчогледи”, „Нов живот”, „Ново българско училище в Нейпървил”, „Св. София” и „Св. Иван Рилски”, някои от тях придружени от своите родители. На събитието присъстваха представители на двете православни български църкви в града, както и представители на двете български евангелистки църкви, както и целият състав на българското консулство в Чикаго.
Осъществяването на програмата в почивния за българите ден и осигуряването на транспорт за около 300 души, бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на компанията „Мултигруп лоджистикс”, представлявана от Васил Байрактаров. 

В.”България СЕГА”
www.Bulgariasega.com