Да! Новината е на прага!

Много скоро в Орландо, Флорида, ще отвори врати българското училище “Аз съм българче”. През месец март стартира подготвителният 3 месечен период. Всичко това се случва благодарение на многото усилия от страна на всички  нас – българите в Орландо!

Началото

Всичко започна  преди 2 години и половина, когато в Орландо бе създадена “ Българска православна църква “Свети Георги”. Още тогава се заговори, че редом с църквата трябва да работим и за духовното и просветно развитие на нашите деца. Първото организирано тържество за българските деца беше точно преди 2 години. На 26 февруари 2010 година благодарение на ентусиазма и добрите организаторски способности на Диана Чолакова, Иванка Кънчева и  с любезното съдействие на Дани Берковки организирахме и посрещнахме “Баба Марта”. Програмата включваше стихове и песнички за баба Марта и празника на мама. Малката Калина Чолакова ни представи и народен танц по песента “Посадила баба леща”. Имаше истинска българска баба Марта, а децата заедно с помощта на своите родители усукваха мартенички и украсиха картички за празника на мама!
Работихме всички заедно в екип и след края на това тържество всички бяха единодушни – трябва да продължим! Последваха нови и нови срещи и рецитали. Създадохме клуб “Аз съм българче” към Българска православна църква “Свети Георги”. По случай великденските празници и патронният празник на нашата църква – 6 май вече все по-активно участваха и децата. През месец май, 2010, подготвихме рецитал за майските празници на 6 май- Гергьовден и 24 май- Денят на българската писменост и култура. Участие взеха повече деца, а и вече говорехме за нашата азбука, за буквите и книгите. Децата пяха и песнички на български.
Пик на празника беше детското модно ревю, представящо ни последните модни тенденции за лято 2010. Във всяко наше мероприятие се включва много активно и клубът по художествена гимнастика “SONYA RHYTHMIC GYMNASTICS AND DANCE”. Соня Петрова- собственик  на клуба е  национална шампионка на България по художествена гимнастика от 90-те години. Младата треньорка с любов и ентусиазъм възпитава у малките грации чувство за ритъм, пластика и координация. Шест от нашите български деца са членове на този клуб.
През есента на 2010 на Есенния български  фестивал, организиран от нашата църква, децата  от клуб” АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ” показаха своите артистични способности в “ПАРАД НА КОСТЮМИТЕ”, където те се бяха маскирали като своите любими приказни герои. Победителите от конкурса си тръгнаха с награди и с цяла свита “придворни”, които също бяха наградени. Всички деца бяха много развълнувани, получиха лакомства за празника.
В края на годината деца и възрасти заедно изготвиха сурвачки. Малчуганите научиха много за българските традиции.
През 2011 продължихме да работим   в същият дух и със все повече нови идеи. Отново се подготвихме и посрещнахме “Баба Марта”. Децата отново представиха празнична програма и всички заедно изработвахме мартенички. Вече традиционно баба Марта беше дошла от родна БЪЛГАРИЯ и закичи всички с мартеници за здраве.  По случай 3 март с гордост и вълнение всички ние посрещнахме българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков в Орландо. Децата го приветстваха с хляб и сол и мартеница. Представиха кратка програма и показаха, че Орландо е и българско. Отново се постави въпросът  за предстоящото откриване на българското ни училище. Министър Дянков  изрази своята подкрепа. 
През месец април се роди нов клуб към нашата църква с нежното име “ПОЕЗИЯ, ЛЮБОВ И ВИНО”. Негови основатели са Диана Чолакова, Тони Христова, Феня Соколова. Този клуб има за цел да приобщава всички българи от района на централна Флорида /и не само тях/ милеещи за българска поезия и проза, любители на театралното изкуство и художествено слово.
След проведени вече четири сбирки на клуба на лице са “Поетична вечер”, “Вечер на хумора” и две театрални постановки “Весела Коледа ” и “Милионерът”. Привържениците на културния клуб са все повече и повече.
На Великден  малките българчета боядисваха великденски яйца по стари български традиции и играха забавни великденски игри. Програмата допълнихме с “Рисунки на асфалт”.
Когато в Орландо дойде есента бяхме готови да продължим с нови дейности и занимания обогатяващи нашите деца. Апликации с природни материали и хартия бяха новото предизвикателство за тях, те се справиха чудесно и освен индивидуално показаха, че могат да работят и в екип, изготвяйки общ проект.
“Есен в Орландо” бе мотото на изложбата която организирахме импровизирано. Всички присъстващи гости от българското общество видяха колко интересни идеи са имали децата в апликирането. Това беше и денят, в който за първи път на сцена излязоха и малките танцьори от групата за Фолклорни танци “Аз съм българче”. Младите дарования само с 2 репетиции под вещото ръководство на Мариана Цанова, която дълги години е била главен хореограф  на Свищовски Фолклорен Ансамбъл, представиха първият си народен танц. Бяхме очаровани и впечатлени.
Същият ден проходи и друг наш клуб- школата за български народни танци – Ансамбъл “ЛУДО МЛАДО”, където танцуват жени и мъже от българската общността. Неизменно вече във всяко наше мероприятие танцьорите се включват много активно.
Всички наши клубове в Орландо -“Аз съм българче”, “Поезия, любов и вино”, “Лудо младо” и “Sonya Rhythmic Gymnstics and dance” заедно направихме Коледно тържество  в края на декември 2011. Броят на децата участници беше 20- най-големият до сега. Те ни разказаха за Дядо Коледа, за приготовленията на Бъдни вечер, раждането на Иисус, изпращане на старата и посрещана на новата година, за коледарите и сурвакането. Всичко това придружено с песни и акомпанимент на тъпан /малката Лорелайн се справи уникално /и с любезното съдействие и на какичките Дани, Рали, Дилянка, Силви и бебето Тиа. Всички деца рецитираха  стиховете изпълнени с радост и гордост. Накараха всички присъстващи повярваха, че за малко са се пренесли в нашата родна БЪЛГАРИЯ! Аз лично се гордея със всяко едно от тези деца, който полагат много труд и старание за да редят български думички в стих и да правят всички нас щастливи.
При визитата на негово преосвещенство Драговитийски Епископ Даниил в Орландо за Коледа малките българчета повториха своята програма и ни доказаха, че работят с много душа и сърце и че са готови пълноценно да усвояват нови знания в българско училище. Нашата нелека задача е да им осигурим добри условия, добри преподаватели и да ги подкрепяме всеки ден, за да може те да продължат да се развиват и да усвояват нови и нови знания, да усъвършенствуват своя българският език и култура. Тези деца са бъдещите лекари, архитекти, учители, спортисти, артисти на нова Европа и нова Америка. Те са тези, които ще доказват и показват, че граници на познание и наука няма, с гордост ще носят България в сърцето си  и с гордост ще пишат името си на своя роден български език. Пред нас са все нови и по-нови предизвикателства…
 
ДИАНА ЧОЛАКОВА, Орландо
Радетел за Българското
За в.”България Сега”
www.Bulgariasega.com