Спомен за Апостола в училище "Св. Иван Рилски"

„Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си“. С тези си думи Васил Левски остава завинаги в историята и сърцата ни. Неговият образ – свят и чист винаги ще ни напомня за саможертвата на българския народ и за цената на свободата, която днес всички ние спокойно вдишваме.
139 годишнината от гибелта на Левски ни събра за поредна година в църквата „Св. Иван Рилски“, за да можем да почетем паметта на Апостола и да сведем мълчаливо глави в знак на признателност. Беше отслужена панихида, след което всички се събрахме в залата към църквата на обяд, придружен от превърналия се вече в традиция курбан в памет на Апостола.
Учениците от училището бяха подготвили специална програма. В началото няколко встъпителни думи изрече писателят Добри Карабонев, а поетесата Райна Недялкова прочете стихотворението си написано специално за настоящето събитие.
Най-малките ученици изрецитираха много от известните стихове за Апостола. По-големите ни припомниха някои от неговите мисли и фрази, чухме и спомени за него. Въздействаща беше програмата на децата. Похвално е, че тези малки българчета носят в себе си споменът за Апостола и ще могат да го предадат на бъдещите поколения, защото помни ли един народ историята си и личностите като Левски оставили дълбока следа в нея, то този народ ще се съхрани и занапред.

Жана Картелян
У-ще “Иван Рилски”-Чикаго
За в.”България Сега’
www.Bulgariasega.com