Четирима в една лодка, които заедно преодоляват вълните…

Истина е, че децата в американското училище са като маратонци – от сутрин до вечер препускат из безконечните бетонни улици и  аутостради, из училищните класове и кабинети, по разни проекти и програми, по математически олимпиади и всякакви тестове и разбира се, по спортните площадки и басейни.
И иска ми се да ви припомня откровението на един от най-висшите учители от прочутия манастир Шао Лин, който казва, че най-ценният за вярата монах е не онзи, който знае най-много молитви, а този, който има най-много сили да ги разпространява най-дълго и сред най-много хора…  Затова и знаете какви чудеса достигат тамошните ученици на Вярата по време на своята религиозна и физическа подготовка.
Така че, ако дойде час, в който трябва да се съкрати някой етап в жизнения и учебен маратон при децата ви – не допускайте никога това да бъде физическата закалка, или по-точно – здравето на детето ви…
Тези дни разговарях с едно младо семейство и техните две дъщери, които никога не биха сбъркали, ако им се наложи да се справят с такива проблеми. И какво научих от тях? Че са като четирима гребци в една лодка, които знаят как да преодоляват вълните…
***
Александра...Малкият семеен тим  на младата българска фамилия Жулиета и Иван Пееви  се състои от тях двамата  и двете им  много влюбени в своя спорт гимнастички – 12-годишната Никол и 9-годишната Александра.
… Жулиета и Иван пристигат в Чикаго, не познават никого… и, както знаем от собствен опит – било им е трудно на старта.  И въпреки всичко, те не пренебрегват онова, на което са научили  в България децата си – любовта към спорта.
НиколЗа първи път са ги завели в секцията по художествена гимнастика в Спортен клуб „Берое” –  Стара Загора. Малките  били на твърде крехка възраст. Но и двете си харесват много  новото занимание.  В Чикаго малко сменят профила – започват да играят спортна гимнастика, при която тук има повече квалифицирани специалисти. Но всяка година по три месеца са в България. Тогава  отиват в залата на „Берое” и отново се включват в отбора по художествена гимнастика…
– И двата спорта изискват много енергия и дисциплина  – казва Никол. В САЩ обичам да се състезавам в спортната гимнастика. Миналата година участвах в 5 състезания. Знам, че с това постигам нещо, добро е и полезно и ще трябва да го правя още по-добре.  Приятно ми е и се гордея с успеха си в едно щатско състезание, на което получих медал и трофей за първото място. Земната гимнастика е моята любима  дисциплина.
Александра разказва за напрегнатата  им лятна спортна подготовка, която провеждат в Стара Загора.  Трите месеца, всеки ден от понеделник до петък, по 4 часа дневно! Това е наистина по методите на знаменитата  наша треньорка Нешка Робева!
В САЩ играят  спортна гимнастика в Елк Гроув Вилидж по няколко пъти седмично от 17 до 18.30 ч. Групите са съставени не само по възраст, но и по степен на подготовка.
– За мен спортните занимания на децата не е „осигуряване на свободно време за родителите” – казва Жулиета.  Напротив,  това е едно напълно ангажирано  с моето внимание време. Следя за това доколко е полезно спортното увлечение за децата ни. Когато малката спортистка  се върне уморена от заниманията – това значи, че е постигнала нещо.
Един от треньорите в гимнастическата школа на Елк Гроув е Светослав – възпитаник на българската Национална Спортна Академия. Играл е за  Младежкия национален отбор на България и неговата отлична класа  ни дава основание на нас, българите в Америка,   да се гордеем с него.
За тренировките в подобни американски школи се заплаща. Жулиета и Иван Пееви смятат, че това е една от най-важните и благородни инвестиции, които можем да направим  –  да инвестираме в здравето, за психическото и физическо развитие на децата си, в бъдещето на род и родина…

На стълбичката на победителите!
Жулиета разказва, че освен прекрасните условия за подготовка, Школата  често организира атрактивни и пълни с емоции състезания. В тях участват стотици деца, започва се сутрин от осем и се финишира  в следобедните часове.  Според нея състезанията  оформят характера на младите, създадат мотивация, укрепват дух и воля, насаждат борбеност, стремеж към успех и победа. Тренировъчният режим  създава дисциплина. Но най-важното в спорта е неговият, незаменим  с нищо друго, здравен ефект. По спорта при децата – има ли го, няма ли го- ще познаеш родителите, дали разумно или неразумно се отнасят към грижите  за децата си.
– Нашето семейство е един екип от четирима еднакво ангажирани едни към други индивиди, казва Жулиета,  всеки от този екип се грижи, според възможностите си и за другите.  Живеем  заедно четиримата. И  те разчитат на нас и ние разчитаме на тях. Ние сме един отбор. Може ли някой в отбора да чака друг да направи това, което е негова работа? Всеки прави всичко каквото трябва и на каквото е способен. И нашите  деца правят онова, каквото могат за семейството. Не са готованци. Спортът ги направи наши съекипници, с които сме заедно на терена! В борбата!  Те отговарят пред нас за действията си и ние отговаряме пред тях.
А училището е другият голям наш приятел. Щастливи сме, че то за нас е точно „Джон Атанасов”. Нашият тим споделя достойно отговорностите си към него – и то споделя своите с нас. А като цяло – дом и училище – можем заедно да разчитаме много на спорта!

Страницата е подготвена от
Климент ВЕЛИЧКОВ
в. “България Сега”
www.Bulgariasega.com

А това е миг от финала на една учебна година в Българското училище "Джон Атанасов"... Боянка Иванова, както  и всеки друг училищен директор,  се гордее с такива възпитанички като Никол и Александра!

Постигнати спортни успехи в състезания по спортна гимнастика в конференцията на Illinois Park District Gimnastics USA за 2011

на Александра Пеева:
1-во място, януари 2011,Fox Valley Park District,Aurora IL,USA
2-ро място, януари 2011,Lemont IL,USA
2-ро място януари 2011,Bridgeview IL, USA
4-то място, февруари 2011, Bloomingdale IL, USA
3-то място, февруари 2011, Illinois Park District Gimnastics Competition Tumbling State Chicago, IL, USA

На Никол Пеева:

1-во място,януари 2011,Fox Valley Park District,Aurora IL,USA
6-ро място,януари 2011,Lemont IL, USA
1-ро място януари 2011,Bridgeview IL, USA
5-то място,февруари 2011,Bloomingdale IL, USA
1-то място,февруари 2011, Illinois Park District Gimnastics Competition Tumbling State Chicago, IL,USA