Илинойс: Февруари е месец на подготовката за земетресения

Осъзнавайки сеизмичния риск, който съществува за Илинойс и нуждата жителите му да бъдат подготвени за сериозно земетресение, губернаторът Пат Куин обяви февруари за месец на подготовката за земетресения в Илинойс. На 7 февруари се проведе акция за подготовка за земетресения в много щати, което осигури чудесна възможност за хората да научат какво да направят, за да са в безопасност по време на земетресение.
„По-рано през тази седмица жителите в северната част на щата Илинойс изпитаха слабо земетресение, което за щастие не беше сериозно”, каза губернаторът Куин.  “Обаче беше важно да се напомнят на хората мерките за безопасност, което може да им помогне да си запазят живота, ако има силно земетресение.  Подтиквам всички да научат повече за подготовката за земетресение.”
Втората годишна  акция “Great Central U.S. Shakeout”  се проведе на 7 февруари. Над 400,000 жители на Илинойс  се регистрираха за участие в акцията, която отне само няколко минути. Идеята на акцията бе хората да упражнят защитните действия „залегни, скрий се и изчакай”.
„Залегни, скрий се и изчакай” напомня на хората да „залегнат” на земята, да се „скрият” под стабилно бюро, маса или друга мебел и да „изчакат” под мебелите и да имат готовност да се придвижват с тях, докато трусът премине. 
„Много сме развълнувани, че повече от 400,000 души в Илинойс се  регистрираха, за да участват в акцията “Great Central U.S. Shakeout”, каза директорът на АББСИ (IEMA) Джонатън Монкен. „Тази акция  увеличава информираността на обществеността за риска от земетресения в нашия регион и  научава хората какво могат да направят, за да са в безопасност по време на земетресение”.
Надя Минкова   
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com