Как да си направим родословно дърво

Произходът на родословното дърво трябва да се търси още в ранните години на човешката история. Не се знае кога точно хората са започнали да отбелязват и записват своите предци. Примери откриваме още в Египет и Месопотамия. Идвайки на Балканския полуостров, прабългарите също донасят със себе си доказателство за своя произход – това е ” Именник на българските ханове и царе”, в който откриваме, че родът на хан Аспарух е Дуло. За съжаление през онези ранни години жените не са взимали участие в управлението, заради което и женски имена не се срещат.
В средновековна Европа, където християнството е било водещо, родословното дърво е заемало особено  важно място. Без него не е можел да се сключи нито един династичен брак в аристократичните среди. Произходът е бил от важно значение както за управлението на всяка държава, така и за дипломатическите отношения между европейските страни.
В днешно време ролята на родословното дърво като че ли е изгубила своята значимост. Все по-малко намираме време за нашето минало. Родословното дърво се превръща в хоби за желаещите да научат нещо повече за предците си.
В училище ” Слънчогледи” учениците  от горните класове изработиха родословно дърво на семействата си. Всеки един се беше постарал да представи своя проект по най-интересен начин. Разказаха още за техните предци, от коя част на България произхождат родовете им и какво знаят за тях. Ако и вие се интересувате от изработване на свое родословно дърво – опитайте.
Въоръжете се с търпение и воля да изслушате всички онези разкази на баба от време оно. Разберете кой на кого е брат, син, имената на жените, дъщерите, лелите, братовчедите и подредете съответните нива на семейната история. Сложете своето име най-долу – там, където е дънера, а разклоненията на вашите предци ще образуват огромна корона. Сглобете парчетата информация така, че да имате представа кой откъде идва, добавете малко въображение и ето ви едно родословно дърво.
 
Приятна работа!
Материала подготви: Ралица Аврамова
Училище ”Слънчогледи”
За в.”България Сега’
www.Bulgariasega.com