ВЪЛШЕБСТВОТО НА ЕДНА ПРЕГРАДКА

На 21 януари целият свят празнува един от най-необичайните празници – Световен Ден на прегръдката (International Hug Day). Според традицията, на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже и на непознати хора.
Международният ден на прегръдката се е зародил през 70-те години на миналия век в САЩ, а през 1986 г. в Каро, щата Мичиган, за първи  път официално хората отбелязват световния ден на прегръдката. Въпреки младата възраст на празника, не е известно кой е измислил тази идея и защо е избрана точно тази дата. Смята се, че инициаторите са били студенти.
International Hug Day се празнува в десетки страни, сред които САЩ, Канада, Англия, Австралия, Германия, а вече и в България. На този ден можете да прегърнете всеки, когото харесвате, когото не харесвате или просто тези, които се нуждаят от прегръдка. А в замяна и те ще ви прегърнат.
Когато сме тъжни и самотни изпитваме неистова нужда някой да ни прегърне, да почувстваме малко съпричастност или дори топлина от друго човешко същество, да се уверим, че не сме сами, захвърлени на самотен остров сред океана. Прегръдките могат да кажат много, дори когато ние не можем.   
Когато казах на децата от V клас от БУ „Родна реч” за  съществуването на такъв празник те го приеха много емоционално. И тъй като са заедно вече доста години те са си близки приятели. Така започнаха да се прегръщат, че го превърнаха в поредната детска игра. Но това не е игра.
В нашите разбирания, като че ли не е много застъпено това – да се прегръщаме много. Някаква свенливост, или възпитание, или  да не нарушим чуждо пространство. Всъщност, май се отпускаме така да прегръщаме, само децата си и тук обаче, до определена възраст, защото после пък самите те не искат – заради тийнейджърските им странни разбирания, че ще ги мислят още за малки?!
Според  Вирджиния Сетайър: „Имаме нужда от 4 прегръдки дневно, за да оцелеем. Имаме нужда от 8 прегръдки, за да поддържаме добрата си форма. Имаме нужда от 12 прегръдки всеки ден, за да растем.”
Нека се прегръщаме повече – открито и приятелски, без задръжки и комплекси. Така ще се чувстваме по-добре, лошото настроение ще се изпарява, самотата ще изчезва.
Прегърнете човека до вас, дори и да не ви е много близък, защото в Международния ден на прегръдката този приятелски жест е разрешен дори и между непознати.
Ние се прегърнахме, а на 21 януари се прегърнете и вие!
Ваня Радичкова
Учител по „История и цивилизация”
БУ „Родна реч”, Чикаго
За в.”България Сега’
www.Bulgariasega.com