Хелуин позволява нарушаване на традициите

Хелуин е празникът в годината, който позволява нарушаване на традициите- от щури костюми, страшни маски до неограничено количество лакомства.
Наред с всички училища в страната и тази година БУЦ “Знание” отбеляза празника подобаващо маскирано. Сред учениците на центъра особено вълнение цареше сред първокласниците, които сътвориха страхотна украса, картички, представиха своите уникални костюми на организирания парад в учебната база и разбира се чакаха с нетърпения момента на лакомствата. Родители и учители присъстващи на тазгодишния парад на костюмите се оказаха доста щедри в раздаване на сладостите и отказваха да им бъдат спретнати номера.
По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат “жертва” на техните шеги.
Древните келти празнували своята Нова година – Сауин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.
Наред с американската традиция, БУЦ Знание отбеляза и българската традиция с почитането на деня на народните будители – общобългарски празник, честващ паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, официален празник на Република България, който се празнува на 1 ноември.
Учениците почетоха подвига на възрожденските писатели и революционери с разкази и стихове за Левски, Ботев и Иван Вазов- едни от най-колоритните будители в българската история.
БУЦ “Знание”
За в.”България Сега”
www.Bulgariasega.com