Златан Буюклиев: “Във ФК “Легион” ще създаваме футболисти за световните терени”

СМ: Защо “Легион”?
ЗБ: Буквално преведено, „Легион“ е голяма бойна единица в древноримската армия. Знаем, че армията възпитава и развива добродетели и умения, които допринасят за личностното развитие на всеки един участник. Нашата цел е да изградим колектив от деца/спортисти, които са възпитани, дисциплинирани и трудолюбиви. Да им дадем възможност да развият своите качества и умения, да ги научим да работят в екип, да са отговорни и коректни, а всичко това ще ги научи да се справят с трудностите в живота и да работят за постигане на своите мечти.

СМ: Каква е визията Ви за клуба?
ЗБ: Да изградим спортен клуб, в който децата идват с удоволствие да спортуват, да създават приятелства и да развиват своите умения и потенциал в областта на футбола. Да създадем футболисти, които да достигнат до световните терени.

СМ: Предполагам идеята за създаването на “Легион” е от преди пандемията, но имахте малшанса да я приложите в момент на голяма криза. Какви трудности преодолявате?
ЗБ: В момента е трудно не само за нас, но и за всички хора. Идеята се зароди преди една година. Това е голям проект и ни отне доста време.

СМ: Имате хубаво лого и сайт! Поздравления! Кой Ви помага в тази област?
ЗБ: За лого и уебсайта ползваме специалисти от България.

СМ: Къде провеждате тренировките и колко пъти през седмицата?
ЗБ: Стадиона е в Hoffman Estates.
Адресът е:
Pebble Park
1855 Westbury Dr.
Hoffman Estates, IL 60192
Тренировките са два пъти седмично
Вторник и Четвъртък от 4:30 до 7:00.
Всяка събота от 9:00ч. сутринта организираме мачове между групите в клуба.

СМ: С добри специалисти ли разполагате?
ЗБ: Всички треньори в клуба са с дългогодишен опит и притежават лицензи от Американската футболна асоциация. Николай Янев и Николай Трифонов са треньори с богат стаж от едни от най-добрите клубове в Илинойс.

СМ: Как оценявате развитието и популярността на футбола (soccer) в Чикаго?
ЗБ: Футболът се популяризира доста през последните десет години в Съединените Американски Щати. Най-добрият пример е женският национален отбор на САЩ, спечелил две поредни световни титли. В Чикаго има много детски клубове . В Илинойс – Младежката футболна асоциация е тази, която целогодишно организира състезания между футболните клубове в щата. Ние в Легион искаме нашите деца да имат редовни участия в тези футболни турнири.

СМ: За какви спортни постижения на Вашите възпитаници мечтаете?
ЗБ: Целта на нашия клуб е да създадем добри спортисти, които успешно да се класират в различни футболни отбори, а защо не и да играят професионален футбол. Имаме амбицията да участваме с нашите възпитаници на интернационални състезания.

СМ: Какъв е протокола на безопасност при Вас в момент на пандемия?
ЗБ: Спазваме всички правила и изисквания за безопасност по време на пандемия. Преди да започнем тренировка или мач, проверяваме температурата на всяко дете, след което си дезинфекцират ръцете. От начало до края на тренировките, треньорите са с маски на лицето. След като свършим тренировъчния процес, дезинфекцираме цялото оборудване, което сме използвали.

СМ: Колко струва записването в клуба?
ЗБ:Цените са различни в зависимост от възрастта на детето и програмата за която се записва.
Цената за деца от 4 до 7 г. е 135 долара за 8 седмици, един път седмично и един мач в събота. За по-големите от 8 до 15г. – 495 долара за 10 седмици, два пъти седмично и един мач в събота. Също предлагаме и индивидуални програми и програми за вратари. За по-подробна информация може да се провери на нашия уебсайт – Legion FC.

СМ: Имате ли някакви критерии по отношение на пол, възраст, националност?
ЗБ: В нашия клуб записваме деца от четири до петнадесет годишни. Деца от различни националности, момчета и момичета – всички са добре дошли.

СМ: Някои от Вашите възпитаници могат да не направят спортна кариера. Какво, все пак, ще спечелят при Вас?
ЗБ: Спортът ще помогне за доброто здравословно и физическо развитие на децата. Всички сме чували мисълта „Здрав дух в здраво тяло“, а здравето е много важно за всеки един от нас. Друг важен момент е, че спортът помага за изграждане на самочувствие и увереност, мотивира децата да постигат успехи и им помага да придобият социални умения. Всичко това оказва положително влияние върху цялостното изграждане на личността.

СМ: Какъв е най-добрия път за тези, които имат качествата да станат професионални футболисти?
ЗБ: Ако детето реши да направи спортна кариера във футбола, трябва да се яви на проби както тук в Америка, така и в европейските футболни клубове. Бъдещ проект е да свързваме децата с агент, който ще им помага при подготовка на документите и кандидатстването в избраните от тях футболни клубове.

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: ФК “Легион”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here