Българи в Чикаго протестират против геноцида в България (видео)

Независимо от необичайно топлото и слънчево за сезона време малко хора се събраха в обявения час в двора на църквата  “Света София”.  (Някои дойдоха много преди, а други много след 14.00 часа ). Анкетата на BG7 Radio за размириците в Катуница показа ясно, че българите в Чикаго са добре запознати с това, което се случва в България и че в никакъв случай не са безразлични. Няколко дни, обаче, не са достатъчни да се организира едно успешно мероприятие в Чикаго  с  участието на голям брой българи.  За сравнение, добре организираното и рекламирано представяне на книгата на Георги Иванов “Българските Църковни Общини в Америка и Чикаго” напълни една от залите на БПЦ “Света София”  в същото време, когато трябваше да се съберат българи за мирния протест. Независимо от краткия срок и липсата на предварителна подготовка все пак се събраха около 50-на българи, за да изразят своята гражданска позиция и своя гняв по повод социалната несправедливост в България. 

 
Българските чикагски медии отреагираха бързо и бяха на място и навреме, за да отразят събитието, така че в крайна сметка организаторите на мирния протест постигнаха своята основна цел – техния глас да бъде чут в България и отразен от българските медии както в Чикаго, така и в България. (на събитието присъстваха представители на в. “Труд” и Дарик Радио).

Предлагаме на вашето внимание текста от декларацията  на едни от организаторите на мирния протест – Фен Клуба на ЦСКА в Чикаго:

“Братя българи,
Настъпи времето за национално обединение! Една проява на безнаказаност, на безумна жестокост, на престъпна безотговорност отприщи емоции, които всички будни българи натрупваха в себе си в годините на прехода. На българите ни писна да бъдем тъпкани, мачкани, подценявани, считани за втора ръка хора. Сега е момента да покажем най-вече на себе си, че можем да сме единни в общата цел…, която така или иначе винаги ни е обединявала: по един или друг начин да направим България по-добро място за живот за всички с българско самосъзнание.
Макар и на хиляди километри от родината и ние членовете на CSKA FAN CLUB-CHICAGO REDS почувствахме гняв и болка, когато разбрахме за случилото се в Катуница. Физическото разстояние не ни е направило безразлични към случващото се в България. Напротив, всеки ден България и близките хора, които останаха там са в мислите и в сърцата ни. С тази декларация нямаме за цел да даваме акъл на нашите братя и сестри в България. Просто искаме да изразим нашата пълна подкрепа към всички будни българи. Искаме да изкажем най-искрените си съболезнования към близките на загиналите. Искаме да заклеймим всички, които потъпкаха ценностите, историята, традициите ни и, които с все сила се опитват да унищожат България.
В страната в която в момента живеем в последните 20 години една дума доби особена популярност: геноцид. Нима случващото се в последните 22 години в България не е един своеобразен геноцид? Едно добре отгледано и охранено малцинство с всички сили прилага геноцид спрямо българския народ. Този геноцид се извършва във всички сфери на живота в България и, докато всички си мълчим геноцида срещу българския народ ще продължава. Още по-лошото е, че тези хрантутници позволиха на едно етническо малцинство да прилага свой собствен геноцид върху мнозинството българи, да краде, мами, убива без някой да им търси сметка. Е, времето дойде да се потърси сметка и на онези, които 22 години безчинстват безнаказано, и на еничарите във властта, които са пряко и косвено виновни за този геноцид.
Силно се надяваме, че протестите ще продължат и, че все повече хора ще осъзнават, че единственото, което ще спаси България е националното обединение. Никоя партия, никой политик с гръмки обещания не е бил способен досега да ни обедини. То може да се постигне само и единствено от нас самите. Те искат да сме разделени и смирени. Ние трябва да им покажем, че можем да сме единни и гласовити. Време е да бъдем българи!” 

 

Както бе предварително планирано, Отец Грую и Отец Божидар от БПЦ “Света София” отслужиха заупокойна молитва за загиналите в Катуница младежи, а присъстващите българи запалиха свещи.  След  молитвата Отец Грую прочете обръщение от страна на председателя на Светия Синод Патриарх Максим.

Вижте тук видео материал на BG7 TV: http://www.youtube.com/user/BG7TV

 

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com