Училище “Джон Атанасов” в Чикаго – една приятна изненада!

Малко преди  4-ти  октомври, рожденият ден на патрона на  училище „Джон Атанасов” в Чикаго, празничното  настроение  у  учители и ученици се приповдигна още повече, тъй като на посещение бяха дошли  гости от България. Те  бяха новият, от двадесетина дни в Чикаго, генерален консул на Република България Симеон Стоилов със семейството си и представители на Държавната агенция за българите в чужбина  в лицето на  главния секретар Димитър Владимиров и Иванка Славчева – главен експерт  за САЩ  и Канада. Гостите се запознаха с просторната база на училището,  прекрачиха прага на всяка класна стая, една след друга, посрещани  от шумните възгласи на учениците. Те изразиха своята изненада и възхищението си  от отличната материална база, от модерното техническо оборудване на класните стаи, както и от многофункционалността на интериора и екстериора  на комплекса в ”Октън колеж”.
Учениците изразиха  своето отношение  към  изучаваните предмети и споделиха колко много им липсва родната  България. Да се видят с гостите бяха дошли и родители, които  благодариха за оказаното внимание от страна на Генералното консулство и Държавната агенция за българите  в чужбина и споделиха необходимостта от съхраняване на родното зад граница.  Те изразиха удовлетворението си от работата в българското училище, което  подхранва надеждата да се преустанови и надмогне езиковата и културна асимилация на младото поколение.
Учителят по история  Стоян Дечев  изтъкна важността от издигане на националното самочувствие на българите зад граница, чрез задълбочено изучаване на историята ни  и чрез възпитание в национална гордост  от забележителното присъствие на велики българи в миналото и настоящето ни.  Един от тях е и  патронът на училището  Джон Атанасов!
После, по  стар български обичай, се появи  вита българска баница,  приготвена от майсторите -кулинари на  българското заведение „Вкусен свят”.
Разговорите с гостите продължиха и по следобедно време. Стана дума за икономическите и демографски проблеми  на България, за възможностите за включване потенциала на българите зад граница в дългосрочната външна политика  на България, за намиране начини за привличане на младите хора  в Родината ни  и създаване на благоприятни условия за завръщане, за огромната финансова помощ  от България за българските училища зад граница чрез програмата  „Роден език и култура зад граница” на Образователното министерство в  страната.
Изключително положителен заряд привнесе и бойкото присъствие на най-младия член в семейството на нашия генерален консул  – двумесечният  Борис, който изказваше гръмогласно съгласието или несъгласието си по дискутираните въпроси. Това още веднъж подчерта, че българският глас зад граница, и особено гласът на младото ни поколение, може да се чуе  силно и далече!
Климент Величков, Чикаго
за вестник „България Сега”
www.Bulgariasega.com

4 октомври- Денят на Българския гений  Джон Атанасов 

В училище „Джон Атанасов” бе отпразнуван рождения ден на великия българин, откривателят на компютъра, човекът чието изобретение обнови света и даде на човечеството необятни възможности за развитие. Очаквайте в следващата наша страница във в. „България Сега” илюстрован репортаж за живота и делото на нашия патрон Джон Атанасов!

 

Почетно отличие „ Св. Неофит Рилски” за Боянка Иванова

По време на големия и традиционен фестивал „Български дни в Чикаго”, организиран от Българо-Американската асоцияция, в присъствието на българската общественост в града и гости от България в лицето на специалните представители на Държавната агенция за българите в чужбина, генералният консул на Република България г-н Симеон Стоилов, връчи на нашата сънародничка БОЯНКА ИВАНОВА, основател и директор на българското  училище „Джон Атанасов” – Чикаго, най-високото отличие на Министерството на образованието, младежта и науката. 
В държавното постановление на Република България се казва:

„Министерство на образованието, младежта и науката на Република България удостоява
Боянка Маркова Кунева – Иванова
с почетното отличие „ Св. Неофит Рилски”
за дългогодишнацялостна , високо-професионална трудова дейност в системата на Народната просвета.
Сергей ИГНАТОВ

Министър на образованието, младежта и науката

Редакцията на в. „България Сега” поздравява нашата сънародничка – инициатор и съратник в най-добрите инициативи на българската общност в Чикаго и й пожелава много, много здраве и енергия за нови успехи! Успехи,  които са и реалния израз на просперитета на българите в Чикаго и САЩ!
 В отговор на връченото й отличие Боянка Иванова каза следното: 
„Приемам тази награда не като своя лична заслуга, а като заслуга на много хора, с които рамо до рамо сме изстрадали десетгодишната история на училището ни. Твърдението, че България е там където има само един българин не е напълно основателно. България е там, където единението на българите дава сила и просперитет на родината ни. Това високо отличие  е заслуга на целия учителски колектив на училище „Джон Атанасов”  в Чикаго и най-вече на неговите първи учители – Антоанета Дичева, която за съжаление не е вече между нас, но ще остане завинаги като пример за истински всеотдаен Учител и  Родолюбец, отдаден на  делото за съхранение на българското на всяка цена; Елена Липкова, съмишленик и съреализатор на идеята за създаване на един нов тип училище; Добринка Ватова, първият учител по география,  отдал всичките си сили и енергия в  най-трудните години на началото, на когото оставаме   длъжници.
  Заслуга за това отличие имат и нашите  медийни партньори: вестник „България Сега” в лицето на Светлозар Момчилов, постоянен медиен партньор; информационния интернет портал „Еврочикаго” и Петранка и Петър Стаматови; вестник „Старт” с Климент Величков – едно познато име в българската спортна журналистика; на единствения документалист и видео-хроникьор на събитията в общността ни,   Мария Илиева – Муцуна.
Огромна е финансовата подкрепа,  оказвана ни навреме и на  място през годините от Васил Байрактаров, който сам предусещаше кога и от какво имаме нужда и  предлагаше помощта си преди да сме я поискали.
Огромни надежди с авангардните си идеи ни вдъхват и новите ни спонсори братя Павел и Румен Вълневи, собственици на транспортна компания ”Америфрейд”, които подкрепят нашите и сами имат свои смели проекти за бъдещето на училище „Джон Атанасов”.
 Благодарим на Българо-американския център за културно наследство в лицето на Кина Бъговска, който даваше поле за изява на младите ни таланти. На Българо-американската асоциация, която огласяваше идеите и постиженията ни.
Тази награда е едно признание, че българите зад граница имат нужда от България и България има нужда от тях, за да стане по-добра и просперираща, такава каквато  я пазим в мечтите си, всички ние, мили сънародници зад граница.”