Музика и изкуства в живота на децата от БУЦ “Знание”

Несъмнено е позитивното въздействие на музиката  и изкуствата в живота на детето ни.  Заедно с езика те се явяват като средство за изразяване, като  едновременно развиват мозъчните клетки и обогатяват душевността и въображението му.
Целта на един Български Център е да свърже децата ни зад граница с българския език, дух и култура. Това се получава много естествено чрез изкуствата и разбира се чрез уникалната ни българската музика. Като Българи имаме толкова богат културен заряд идващ от богата история и смесица на култури. Нашата роля е да помогнем на децата си  да намерят  и изразят себе си, да почувстват връзка с корените си по най-естествения и красив начин – чрез музика и изкуство.
Сърцето на всеки народ има свои собствен пулс. Сърцата на нашите българчета туптят с пулса на българските неравноделни ритми, неповторимата мелодика на българската музика и духовната святост на това, което ни прави българи, независимо в коя част на света живеем.
БУЦ  “Знание” е вече с традиции в работата си с деца в сферата на музика и изкуство. Години наред  на учениците ни  е предоставена възможността да се занимават с най-различни извънкласови форми като изобразително изкуство, народни танци, спортни танци, музика, инструменти, математика, езици. Децата не само напредват в развиване на таланта си , но и редовно взимат участия и изяви в концерти и конкурси и печелят награди  едновременно в САЩ и България. БУЦ” Знание” се гордее с талантливите си преподаватели и професионалния им подход, за да предадат уменията си на децата, с които работят.
В часовете по музика, провеждани от музикалния педагог Даниела Стоянова,  децата от Детските и предучилищни групи на Детски център „Знайко”, както и децата от БУ „Родна реч” с удоволствие учат български народни и съвременни песни, което несъмнено обогатява умението им да говорят родния си език и естествено ги свързва с  българските традиции и история. Децата имат възможността да участват в 3 концерта през учебната година- Коледен(зимен); 3 ти март(пролетен) и 24 май(тържествено завършване на учебната година)
 На децата изучаващи пиано с преподавател Даниела Стоянова е предоставена възможността да се запознаят с българските композитори и усетят огромното влияние на българския фолклор в техните произведения.
Даниела Стоянова със своите възпитаници бяха канени на български събития организирани в Чикаго- събори, чествания и  празници.
 Три от децата изучаващи пиано – Петър Златев, Лиана Колева и Яна Киин участваха в престижния  Annual State Оlympic Contest организиран от Illinois Music Association и спечелиха “Superior Ribbon” за изпълнение на пиано. Конкурсът ще се провежда и тази година. Очакваме още повече учащия и награди за талантливите деца и тяхната обичана учителка Даниела Стоянова. Нека красотата на българската песен е във всяко детско сърце и във всеки български дом.
Специално за в. „България Сега”