Листерия моноцитогенис в проби на пъпешите Rocky Ford

Американската федерална агенция по храните и лекарствата (FDA) потвърждава наличието на Листерия моноцитогенис в пъпешите вид Rocky Ford на Jensen Farms
Миналата седмица Jensen Farms доброволно изтегли от пазара продукта в отговор на заразата
Американската федерална агенция по храните и лекарствата събщи, че е открила Листерия моноцитогенис в проби на пъпешите вид Rocky Ford на Jensen Farms взети от магазини в района на Денвър и от проби, взети от фабрика за пакетиране на пъпеши на Jensen Farms. Тестовете потвърждават, че Листерията моноцитогенис, открита в пробите съответства на три различни вида Листерия моноцитогенис, които се свързват със заразата с листерия в няколко щата.
Jensen Farms изтеглят от пазара пъпешите вид Rocky Ford на 14 септември в отговор на заразата с листерия в няколко щата. Пъпешите от други ферми в Колорадо, включително и от фермите от района на Rocky Ford,  в който се отглеждат пъпешите, свръзани с тази зараза.
До момента Центърът за контрол и предотвратяване на болестите е докладвал, че има 35 души в 10 щата, включително и четири смъртни случая, в който хора са били заразени със заразните видове на Листерия моноцитогенис.
Разследващите случая към ФАХЛ служители събраха пъпеши и взеха проби ог магазини в района на Денвър и проби, взети от фабрика за пакетиране на пъпеши в Гранада, Колорадо, след като здравните служители идентифицират вида пъпеши Rocky Ford на Jensen Farms като най-разпространената храна, която е била консумирана от няколко пациети с листерия.
Jensen Farms, които се намират в Холи, Колорадо съдейства на ФАХЛ и щатските здравни служители в Колорадо. Фирмата работи с федералните и щатски служби, за да убеди, че пъпешите се изтеглят бързо от пазара. Jensen Farms също помага на федералните и щатски служби да установят причината за това как пъпешите са били заразени.
Разследването на ФАХЛ за причината и оценката за влиянието върху околната среда включват експертиза на място от ФАХЛ и микробиолози от щата Колорадо, специалисти по опазване на околната среда, ветеринари и разследващи служители. Експертите, извърващи оценката ще анализират доказателствата, ще определят възможно най-вероятната причина за заразата и ще идентифицират потенциални мерки за контрол за помощ при предотвратяването на зараза за в бъдеще. ФАХЛ ще използва разкритията за да изработи политика на агенцията относно Листерията и да изготви най-добри практики за безопасност.
Jensen Farms изпращат заразените пъпеши между 29 юли и 10 септември до поне 17 щата с вероятно последвало разпространение.
ФАХЛ предупреждава потребителите, особено хората с повишен риск от заразяване с листерия включващи възрастните хора, хората с отслабнала имунна система и бременните жени да не ядат заразените пъпеши и да ги изхвърлят. Не се опитвайте да измивате опасната бактерия от пъпешите, тъй като заразата може да е както отвън, така и вътре в пъпеша. Рязането също може да разпространи опасната бактерия от повърхността на пъпеша във вътрешността на плода.
Надежда Минкова
в. “България Сега”
www.bulgariasega.com