Отвори врати Ново Българско Училище в Нейпървил

Тържественото откриване на новото училище беше на 17 септември в  River Glen Chirch в Нейпървил. За откриването на първата учебна година  се бяха събрали учредителите на Клуб „Българско наследство“, приятели на училището, родители, ученици. Тържеството започна с българския химн, който много от децата чуват за първи път и продължи с приветствия от основателките на училището – Мария Лабова и Мария Христова.
Първият училищен ден е нарочно подбран –  учебните занятия започнаха на един от най-хубавите  български християнски празници – Вяра, Надежда и Любов. За да са пълни сърцата ни с любов към България и родните традиции, с вяра в бъдещето и с надежда за големи успехи. За да  запазим пламъка на българското в сърцата си!
Първокласничката Джесика Живкова развълнува всички със стихотворението „ Букварче“, с което поздрави ученици, родители и учители.
Под звуците на българска камбана, учениците преминаха под венец с цветя и получиха стрък български здравец за здраве и късмет. Преди да се отправят към класните стаи всички опитаха от домашната питка, специално направена за случая от Мария Пашова.
Първият учебен ден продължи с нормални учебни занятия до 13 часа. В края на деня учениците изработиха втория символ на училището – отпечатъци от ръцете на всички ученици за спомен от първия ден на първата учебна година.  Първият символ – надпис с името на училището беше изработен също от децата на първата среща на родители, ученици и учители през юни. Благодарим ви, скъпи деца!
Рени  Оикоти, един от основателите на Клуб „Българско наследство“ е и първият  дарител на училището – семейство Оикоти дари $100 за нуждите на учениците. След тържеството тя сподели:  На учителите предстои трудна задача – повечето деца са родени тук или са от смесени бракове и не говорят български много добре.
Радвам се, че всички те имаха възможност да присъстват на тържествено откриване на учебната година – изключително хубава българска традиция! Още по вълнуваща изглежда тук, където първият учебен ден почти не се различава от останалите. Пожелавам успех на учителите и всички ученици!
За всички, които биха желали да запишат децата си в Ново Българско Училище:
Часовете  са всяка събота от 10 до 13 часа и се провеждат в River Glen Chirch на адрес 1140 Raymond Dr, Naperville. Учениците са разпределени в три възрастови групи – предучилищна, първи клас и група за деца от 10 до 13 години. По желание на няколко семейства започваме сформирането на  още една група, чиито часове ще бъдат в събота от 14 до 17.
Мария Христова
Мария Лабова
bgclubschool@hotmail.com
Facebook: www.facebook.com/BulgarianHeritage
За в. „България Сега”
www.Bulgariasega.com