Градина в затвор удвоява размера си и утроява участниците си

Масивно разрастване на градината, разположена в затвора на община Куук позволява на повече от 100 от неагресивните задържани да придобият градинарски умения и такива, свързани с поддържането на паркове и градини, докато те са били задържани, като на някои от тях ще бъдат връчени удостоверения за завършване, съобщи миналият петък шерифът на община Куук Томас Дж. Дарт.
По време на церемония в градината, 32 от задържаните ще бъдат отличени за извършената учебна и градинарска работа, което им позволява да си намерят работа като градинари или да поддържат паркове и градини. Още двайсет ще получат удостоверения за участие за завършване на някои от класовете от 12 седмичната програма по градинарство.
Това отбелязва за първи път в 18-годишната история на градината, че цялата отгледана продукция е започната от семенце в новата градина с размер  1,500 квадратни фута, която беше построена миналата година. Това позволява програмата да се изпълнява целогодишно и е спестила около $1,000 от цената за закупуване на растения.
Всички участници изчакват разглеждането на делата си или излежават кратки присъди за ненасилствени престъпления, като по-голямата част от тях са за проблеми, свързани с употребата на наркотични вещества. Програмата, разработена като начин за увеличаване на възможностите за намиране на работа когато те станат отново част от работната ръка се извършва без това да се плаща от данъкоплатците, тъй като финансовите фондове на затвора от техните  продажби се използват, за да се финансира цялостната дейност. Целта е да се развие програмата, така че тя да е на самоиздръжка.
Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com