Бившият президент на квартално представителство за продажба на коли е осъден на десет години затвор за измами

Бившият президент на представителство за продажба на коли е осъден на десет години затвор за участие в измамна схема, в която собственика на представителството за продажба на коли и още един служител причиняват загуби на институции, отпускащи заеми и клиенти да загубят повече от $2.4 милиона в транзакции с повече от 100 коли. Глен Стансил (Glenn Stancil), предишен президент на Clover Financial Sales & Leasing, Inc., в Розел (Roselle) беше осъден по 11 обвинения в пощенски и финансови измами, след като съдебно жури го обяви за виновен през януари в американския федерален съд, обявиха Патрик Фитджералд (Patrick J. Fitzgerald), американски прокурор за северния район на Илинойс и Робърт Д. Грант, специален изпълнителен агент към чикагския отдел на Федералното бюро по разследванията.
На Стансил, 39 годишен от Кристал Лейк (Crystal Lake), който е ръководил отдела за продажба на употребявани коли на Clover беше разпоредено да започне да излежава присъдата си на 8 ноември от американската областна съдийка Илейн Букло (Elaine Bucklo). Съдийката присъди, че Стенсил и още двама съучастници са причинили загуби от над $3 милиона и разпореди обезщетение от $2,434,782, представляващо реалните загуби до момента на жертвите, както и глоба за повече от $2.1 милиона. Съдия Букло отсъди, че Стенсил е бил ръководител на голяма измамна схема и също така присъди, че той е излъгал в негова защита при даване на свидетелски показания по време на разглеждането на делото.
Съгласно съдебните документи и доказателства, МакКаномон (McManamon) и Стансил убеждавали клиенти да прехвърлят на Clover коли, които са притежавали или са били взели на лизинг, като измамно са твърдели, че Clover ще изплати заемите или лизингите на клиентите за тези коли. След което Мак Маномон и Стансил продават или отдават на лизинг тези коли на други клиенти, измамно твърдящи, че колите са били притежание на Clover. Мак Манамон, Стансил и Мендик (Mendyk) организират финансирането на тези продажбите или лизингите на тези коли от Clover, като измамно са твърдели, че Clover е било изплатило предишните заеми за тези коли.
Между март 2005 г. и декември 2006 г. Мак Манамон, Стансил и Мендик трансферират на Clover поне 127 коли, на базата на измамни твърдения, не изплащат заемите и лизингите за тези коли, и причиняват загуби на финансиращите Clover институции и клиенти за повече от $2.4 милиона.
Обвиняемите убеждават финансиращите институции да отпуснат заеми за покупките и лизинга на клиентите на придобитите с измама коли от Clover, като са представяли фалшиви документи на финансовите институции, включващи фалшифицирани документи за собственост и чекове, които измамно удостоверяват изплащането на съществуващите заеми и лизинги. Когато клиентите, които закупуват коли от Clover започнали да имат проблеми с получаването на документи за собствеността и регистрацията на колите, обвиняемите твърдели, че щатският секретар на Илинойс е бил изостанал в обработването и издаването на документи за собственост, и че транзакциите на Clover са били обработвани по-бавно, понеже не били голям дилър на коли.
Щатският секретар на Илинойс, щатската полиция и главната прокуратура в Илинойс помагат при разследването. Държавата се представлява от помощник прокурора Фелисия Манно Алесия (Felicia Manno Alesia) и Бари Джонас (Barry Jonas).
Надежда Минкова
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com