Губернаторът Куин подписва илинойския Закон „Дрийм”(DREAM Act)

На 1 август губернаторът Пат Куин подписа исторически закон за увеличаване възможностите за висше образование за деца на имигранти в Илинойс. Илинойският Закон „Дрийм” създава програма за отпускане на стипендии от частен фонд за деца на имигрантски семейства, завършили гимназия, които желаят да продължат в колеж.
“Всички деца имат право на добро образование” каза губернаторът Куин. “Илинойският Закон „ДРИЙМ” създава повече възможности за деца на имигранти да постигнат добра кариера, по-добро бъдеще и по-добър живот чрез висше образование”.
Проектозаконът на Сената 2185, спонсориран от Президента на Сената Джон Кулертън (John Cullerton) (област Чикаго) и представителя Еди Асевидо (Eddie Acevedo) (област Чикаго), основава девет членна комисия по финансите за управление на илинойския закон „ДРИЙМ”, чиито членове се назначават от Губернатора. Комисията ще подпомага основаването на частно спонсорирани стипендии за студенти, които са живели с техните родители, докато са били в гимназия в Илинойс, получили са диплома за гимназиално образование, ходили са на училище в Илинойс поне три години и поне един от родителите е имигрирал в Съединените американски щати.
В допълнение на това, новият закон ще позволява на всяко лице с номер за социално осигуряване или данъчен номер за идентификация да участва в управлявания от щата фонд за спестявания за колеж. Това също така изисква съветниците в гимназиите да осигуряват информация за колеж на всички деца на имигранти. Децата на имигрантите имат невероятната възможност за достъп до висше образование в резултат на илинойския Закон „Дрийм”.
“Ние трябва да отваряме, а не да затваряме вратите за възможности на младите студенти, независимо от това как и защо живеят в Илинойс”, каза Президентът Кулертън. „Този нов закон предвижва щата отвъд реториката за равните възможности, като прави мечтата за колежанско образование реалност за още повече изключителни студенти в Илинойс”.
Новият закон беше един от най-важните приоритети на Губернатора Куин по време на законодателната сесия. Губернаторът отбеляза, че това би осигурило, че Илинойс продължава да води нацията по отношение на увеличаване достъпа до най-доброто възможно образование, което е особено важно за задържането на нашите най-добри и най-умни студенти в глобалната конкурентна икономика.
Студенти, обществени лидери и избрани служители от целия щат се присъединиха към Губернатора Куин, за да отпразнуват новия закон, който носи по-добър достъп до висшето образование в Илинойс на по-достъпна цена.
“Имигрантите са движеща сила в нашия културен и икономически живот и отварянето на пътя за всички студенти в Чикаго да получат отлично висше образование ще направи нашата икономика още по-силна”, каза кметът на Чикаго Рам Емануел (Rahm Emanuel). “Аз съм горд, че семейства и студенти от цял Илинойс сега имат по-добра възможност за постигане на американската мечта, която започва с отлично образование”.
Приблизително 65 процента от студентите- имигранти, произхождащи от семейства с доход под 200 процента от прага на бедността, финансовите бариери за висше образование за академично квалифициращи се студенти-имигранти са големи. С помощта на комисията по Закона „Дрийм”, лидерите на Илинойс сега ще имат възможността да предоставят частни фондове, за да подпомагат тези студентите да постигат техния пълен потенциал.
“Благодарим на Губернатора Куин за неговата продължителна подкрепа и неуморната му работа за имигрантската общност”, каза Лорънс Бенито (Lawrence Benito), зам. директор на Коалицията за правата на имигрантите и бежанците в Илинойс (Illinois Coalition for Immigrant and Refugee Rights (ICIRR))“. Подписването на този закон е исторически акт, като това потвърждава, че Илинойс е на само добронамерен към имигрантите, но е и национален лидер по отношение на приемане на справедливи, хуманни и практически разрешения”.
Законът „Дрийм” се приема със законодателната подкрепа на двете партии и със силната подкрепа на образователната общност. Комисията ще предостави обучения за училищните служители и ще работи с тези, които отговарят за приема, финансовата помощ и със съветниците в гимназиите из цял Илинойс, за да помогнат на студентите да използват широк обхват от възможности за висше образование.
Законът „Дрийм” на Илинойс е решителна стъпка в правилната посока, обезпечаващ, че няма да бъде отказвана възможност за промяна на живота с постъпването в колеж на достойни студенти, само защото техният имигрантски статут не им позволява да получат финансова помощ”, каза президентът на Университета на Илинойс Майкъл Дж. Хоган (Michael J. Hogan)“. Благодарен съм, че нашите законодатели и Губернаторът Куин подкрепят споделеното виждане, че будните умове са нашият най-голям ресурс и той трябва да се култивира, а не да им се пречи с остарели имиграционни закони”.
Надя Минкова
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com