Българските училища в чужбина успешно са издържали зрелостният си изпит пред обществото

Форумът

Това беше оценката, която се даде на българските училища в чужбина на конференцията на българските училища и подкрепящите ги организации състояла се в Чикаго на 30 април. Тяхната роля и място се отчетоха, като навременни и изключително необходими от всички присъстващи участници.
За авторитета и важността на българските училища, които бяха наречени  светилища, може да съдим, че лично г-н Министър Сергей Игнатов уважи форума и не пропусна нито една дума от изказванията. Дойде специално и заместник председателя на народното събрание г- н  Г. Пирински. С нас бяха и представителите на държавната власт от посолството ни във Вашингтон, Генералното ни консулство в Чикаго, Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) присъстваше с представители от България, Франция, Великобритания, Германия както и  директори учители на училища от цяла Америка. Събитието уважи лично г-жа Пат Михалски- отговарящата по етническите въпроси към Кук Каути Трежар от администрацията на г-жа Мария Папас.  Тя изказа възхищението си от бързото развитие на българската общност, като направи сравнение с другите етнически общности, имаща поглед върху всички етнически общности.

Бяха разисквани

Основните проблеми, които форума разисква бяха за лиценза и статута на 170-те български училища в чужбина, нормативните документи, които да уреждат тези училища, както и учебници и програми, по които да се преподава в тях.
Г-н Тихомир Стойчев от Българското посолство във Вашингтон прочете писмо от Посланик г-жа  Елена Поптодорова, в което тя увери всички, че  с нетърпение очаква дипломите на учениците от българските училища в Америка, за да ги подпише.
Това е прекрасно, че след цялото напрежение, което се създаде по този въпрос, гражданската позиция на родители и учители подкрепени безрезервно от медиите бяха чути и въпроса е решен, за което бяхме щастливи да го научим и от самия министър на Образованието г-н Сергей Игнатов.

Активно участие на БУЦ „ЗНАНИЕ”

Български Учебен Център „Знание”, Чикаго взе активно участие на конференцията с доклад на тема- „Българското училище- мост към Родината”, представен от Лили Паслиева- основател и директор на БУЦ „Знание”.  Представен беше и филм  на Мая Стоянова отразяващ живота и дейността на Център „Знание”. Филмът завладя залата с грейналите  в усмивка детски личица, професионализма на работа на екипа на БУЦ „Знание”, богатата  и многообразна дейност и  завидната, изключително богата  самостоятелна училищна база.
Дейността на  Български Учебен Център „Знание” намери място и беше отразена и във филма на Мария Илиева за българските училища в Чикаго представен на конференцията, както и в доклада и мултимедийната презентациия на Диляна Иванова, учител по история в училище „Родна реч” и един от основателите на “Сдружение Български Музей” в Чикаго, както и  в докладите на още няколко български училища с които поддържаме тясна връзка.
На конференцията БУЦ „Знание” представи и свои рекламни материали- постери, табла за живота и дейността, която развива, а всички участници и гости на форума получиха рекламни торбички с  третата издадена книга „Родна реч в Америка”, както и папки с рекламни брошури и материали.
БУЦ „Знание” бяха представени на конференцията от Лили Паслиева- основател и директор на Центъра, двете училища към него „Родна реч” и „Родолюбие” и Детски център „Знайко”,  Мая Стоянова – учител по Български език и литература в БУ  „Родна реч”, Даниела Стоянова Смиф- Музикален ръководител и преподавател по пиано в БУЦ „Знание” и Диляна Иванова- учител по История.
Във вечерната програма изнесена за гостите на конференцията в Църква „Света София” БУЦ „Знание” беше представен от специалното участие на Живко Жеков ученик в 1 клас в училището. Толкова малък, а толкова добре подготвен от родителите си- музикалното семейство- Теменужка и Ангел Жекови от състав “Колорит”. Живко  изпълни народната песен „Стано, Стано”  и събра бурните ръкопляскания и овациите на препълнената зала.

Сверяване на часовниците

Това сверяване на часовниците, всичко което видяхме и чухме се оказа изключително полезно за БУЦ „Знание”. То ни направи да се почувстваме много, много горди от това, какво правим и какви резултати постигаме, какъв екип от професионалисти сме, каква материална база имаме, какви условия сме създали за деца , които се учат при нас.
Накара ни да се гордеем с БУЦ ” Знание”. Видяхме, че трудът, който хвърляме и усилията които полагаме не са напразни, както  и може да се гордеем с резултатите и достиженията , за които всеки един от нас- родители, учители, деца, допринасят за това, което  сме и всичко, което правим заедно.
Център „Знание”  сме не само едно от водещите по численост  на деца училища в Америка, но по- много други показатели нямаме равни.
Нека заедно запазим Българското ЗНАНИЕ завинаги!
БУЦ “Знание”
За в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com