Случи се нещо безпрецедентно в САЩ

 Българско училище и културен център “Джон Атанасов”, Чикаго и
Асоциацията на българските училища в чужбина организираха Форум, чиято централна тема бе „Ролята на българските общности в САЩ за запазване на българския език и национално самосъзнание”.  Форумът бе подкрепен от Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ и Генералното Консулство на Република България в Чикаго, САЩ. Главен спонсор бе Васил Байрактаров, президент на Multi Group Logistics. Другият голям спонсор бе Amerifreight Systems LLC  – собственици Павел и Румен Вълневи. Главен медиен партнъор бе вестник “България СЕГА” . Медийна подкрепа бе оказана също и от вестник “Старт” и електронната медия “Еврочикаго”. В организацията на мероприятието помогнаха Българо-Американската Асоциация, Чикаго и Българо – Американски Център за Културно Наследство, Чикаго. Спонсори на Форума бяха също:

Вестник “България СЕГА”, Чикаго
Ресторант “Механата”, Чикаго
Ивайло Петков – Argo Insurance, Чикаго
Георги Узунов, магазин “Младост”, Чикаго

            Целите на форума бяха формулирани по следния начин:
• Осъществяване на по-тясна връзка и сътрудничество между българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации и институции в усилията им за запазване на изконните български ценности, език, култура и национално самосъзнание у младото поколение имигранти; търсене на пътища за по-пълното обхващане на българските деца зад граница в образователния процес на роден език, като главно условие за противодействие на бързите асимилационни процеси в българските общности зад океана;
• Привличане на нови партньори, съмишленици, симпатизанти и спомоществователи;
• Обмяна на опит, взаимопомощ; образователни проекти и комуникационна мрежа; Ролята на програма “Роден език и култура зад граница” на Министерството на образованието в България в подпомагане дейността на българските училища в САЩ;
• Обсъждане необходимостта от по-пълно взаимодействие между българските училища в САЩ и българските държавни институции.

Участници във  Форума бяха представители на български училища на територията на 15 града в 13 щата на Америка: Chicago, Illinois; Washington D.C.; New York; Boston ,Massachusetts; Charlotte, N. Carolina; Philadelphia, Pennsylvania; Detroit, Michigan; Minneapolis, Minnesota; St. Luis, Missouri; Sarasota and Tampa, Florida; San Antonio, Texas; Las Vegas, Nevada; San Diego and Los Angeles, California, а също така и презокеански представители на българските училища в Лондон, Париж и Хамбург.

Специални гости от България бяха Сергей  Игнатов – Министър на Образованието, младежта и науката на Република България и Георги Пирински – Заместник председател на 41 –то Народно Събрание на Република България.
Към Форума се присъединиха и  представители на български медии, културни и духовни институции в САЩ и България, обществено активни личности и представители на американската администрация в Чикаго.

Форумът на българските училища и покрепящите ги организации в САЩ е безпрецедентен в историята на българската имиграция в САЩ най-малкото поради две причини:

1. За първи път се осъществява такъв мащабен диалог с участието на: представители на училища от 13 щата на САЩ, представители на обществени организации, духовни институции, бизнеси, дипломати, обществено активни българи, представители на американската администрация и др.
2. За първи път в такъв обширен диалог се включват високопоставени представители на българската държава в лицето на Сергей  Игнатов – Министър на Образованието, младежта и науката на Република България и Георги Пирински – Заместник председател на 41 –то Народно Събрание на Република България.

Това е един огромен успех, който отваря нова страница в развитието на българската общност в САЩ.
Всеки, който е участвал в организацията на подобни събития знае колко много труд, нерви и стрес са необходими за успешното им протичане.
Нека да благодарим на Боянка Иванова – директор на българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго и член на Управителния Съвет на Асоциацията на Българските училища в чужбина за нейния кураж и за перфектно изпълнената от нея роля на основен организатор на Форума.

Не можем да не направим комплимент на г-н Игнатов и г-н Пирински, които извършиха един революционен поврат във взаимоотношенията между българската държава и българската общност в САЩ. Лично аз не съм бил свидетел на толкова делово и професионално отношение от страна на български политици. Министърът на Образованието, младежта и науката на Република България и  Заместник председателят на 41 –то Народно Събрание на Република България работиха изключително съвестно и интензивно в продължение на два дни.
Форумът нямаше да бъде възможен без съществуването на Асоциацията на Българските училища в чужбина. Спокойно можем да посочим тази асоциация като модел за това, какво трябва да представлява една организация на българи в чужбина. Бързото развитие, ефективността и големите успехи на АБУЧ не са случайни, защото в техния Управителен Съвет са включени много качествени и амбициозни професионалисти, които  работят всеки ден за решаването на задачите и проблемите на българските училища в чужбина.
Чрез дейността на АБУЧ българските училища в чужбина поеха ролята на челно звено в процесите на запазването на българския език , култура, традиции и самобитност.

В първия ден на Форума на 29-ти Април, 2011 бе организирано посещение на театралната постановка “Револверът”, продукция на One Way Theater, Boston. В главните роли участваха Джина Ди Донато, Ню Йорк и Иван Ангелов, Чикаго. Пълната зала показа за пореден път, че българите в Чикаго имат потребност от български театър, направен в САЩ. За съжаление българските актьори в САЩ извършват “героизъм в мирно време”, като творят в изключително трудни финансови условия, без да бъдат “забелязани” от бизнесите, които традиционно спонсорират други по-популярни видове изкуства.

Вестник “България СЕГА” бе медиен спонсор на театралното представление и ще продължава да подкрепя българското изкуство създавано в САЩ и Канада.
Гостите на Форума имаха възможност да видят изложба “Картинна Импресия на Славянската Азбука” , подготвена от младите художници от българските училища в Чикаго, ръководени от Кина Бъговска, а също така и фото-изложба “Моменти в историята на българската емиграция в Чикаго”, историческо изследване на учениците от Българско училище “Джон Атанасов в Чикаго”

Организацията на дискусионните панели и изказванията по време на първия работен ден на срещата бе на завидна висота. В началото на първия панел бе показана “Видеохроника на българските училища в Чикаго 2011, реализация Мария Илиева – Mutzuna”,  а малко по-късно филма “С любов за децата ни” – за историята на Асоциацията на Българските Училища в Чужбина, Райна Манджукова, автор и водещ на телевизионното предаване “Облаче ле, бяло” ТВ Скат, член на УС на АБУЧ; Снежина Мечева, директор на българското училище къв посолството в Лондон, член на УС на АБУЧ.

Презентациите в трите панела бяха изключително интересни и информативни. Особено силно бе участието на Боянка Иванова – директор на българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго и член на У С на АБУЧ; Снежина Мечева – директор на българското училище къв посолството в Лондон, член на УС на АБУЧ; Камелия Конакчиева – Трибулен, председател на Асоциация “Български език – език европейски” в Париж, Франция и смайващата със своята германска точност и дисциплина Ваня Велкова, основател на Българското училище в Хамбург и член на УС на АБУЧ. (г-н Пирински незабавно помоли за копие от презентациата й)

Това са авторите на останалите презентации:

Eлена Липкова, зам. Директор на Българско училище “Джон Атанасов”, Чикаго.
Д-р Никола Чаракчиев, секретар на Българо-Американската Асоциация в Чикаго – г-н Чаракчиев освен научния си подход към адресирането на темата “Българите в САЩ през последните две десетилетия – състояние и проблеми”, демонстрира и завидно чувство на хумор, като на няколко пъти предизвика бурен смях в залата.
Д-р Росен Димитров, председател на Настоятелството на Българско училище “Кирил и Методий” в Бостън, САЩ; зам. Председател на УС на АБУЧ – освен презентацията си г-н Димитров се изяви и като модератор на 3-тия панел и дотолкова се “беше вживял” в ролята си, че не ми позволи да направя 30 секунден коментар по негова реплика (който според мен бе много важен и касаеше присъстващите високопоставени политици. Така или иначе аз споделих с тях моите мисли на следващия работен ден), за което по-късно се извини.
Силвия Чифудова – директор на Българското училище в Атланта, Джорджия – г-жа Чифудова използва случая да благодари на Д-р М. Врабевски, създателят на Фондация “ПАМЕТ”, който спонсорира българското училище в Атланта. Д-р М. Врабевски е и продуцент на българската рок група “Диана Експрес”, коята стартира своето северноамериканско турне на 14-ти Май с концерт в Чикаго – ENIGMA, The Lounge. “Диана Експрес” ще представят своя нов двоен албум “Площад Синева”, а също така ще изпеят стари и световни шлагери.
Забавен бе момента, когато г-жа Чифудова сподели как нейните ученици са се справили с дилемата дали да се обръщат към нея с “teacher” или ”учителко”. Резултат на техния компромисен вариант за обръщение е трогателното “тийчърко”.
Живка Петрова, директор на “Малко българско училище” в Чикаго – г-жа Петрова запозна присъстващите със спецификата на обучение на българчетата живеещи в Чикаго. На нейн въпрос:”Колко думички знаете от изречението: Джереми отиде да лови риба?” След известно мълчание един от нейните ученици плахо вдига ръка и отговаря “Ами, аз знам думата Джереми, защото той е от моя клас и ние сме приятели”.
Динко Динев, председател на БАА
Велина Иванова, председател на БАЦКН, Чикаго
Диляна Иванова, вицепрезидент на сдружение “Български музей в Чикаго”
Петър Вулев, председател на Фондация “Васил Левски”, Сан Диего, Калифорния, САЩ
Жана Картелян, учител в неделното училище към Православен храм “Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Чикаго
Кина Бъговска, член на Борда на директорите на БАЦКН, Чикаго, директор на Школа по изобразително изкуство “Владимир Димитров – Майстора”, Чикаго
Нели Хаджийска, ръководител на училище “Гергана”, Ню Йорк
Лили Паслиева, директор на Български учебен център “Знание”, Чикаго
Христина Маркова, представител на Българско училище “Св. Св. Кирил и Методий”, Минеаполис, Минесота, САЩ
Мария Лобова, учредител на “Ново българско училище” в Нейпървил, Илинойс
Д-р Сайръс Рийд, зам. Лектор по академична дейност в Американския университет в Благоевград, България – той направи една много добра реклама на своя университет по време на двата работни дни
Петранка Стаматова – президент на Еврочикаго и координатор на Временните обществени съвети на българите в САЩ. От реакцията на присъстващите в залата стана ясно, че никой не знае какво е това – Временни обществени съвети на българите в САЩ?
Свещеник Грую Цонков – Българска Православна Църква “Света София”
Свещеник Валентин Ноцков – Българска Православна Църква “Свети Иван Рилски – Чудотворец”
Голям бе акцента по време на дискусиите върху основните проблеми на Българските училища в чужбина – въпросът за заверяването на свидетелствата тази година и регламентирането на техния статус. Стана ясно, че проблемът със свидетелствата ще бъде временно решен и те ще бъдат подписани от Посланика на Република България във Вашингтон, а по отношение на статуса на училищата ще бъде формирана експертна група, която ще работи върху текст, който ще бъде включен в българския закон и ще определи начина на лицензиране и функциониране на българските училища в чужбина.
Първият работен ден на Форума завърши в неформална обстановка – вечеря в Българската Православна Църква “Света София” с много музика и танци.

Домакини на втория работен ден на Форума бяха Българо-Американската Асоциация.
Очакванията по отношение на организацията на работната дискусия бяха надминати.
Президентът на БАА – Динко Динeв се прояви като много добър модератор, който осигури ред и дисциплина по време на работния ден.
Сергей  Игнатов – Министър на Образованието, младежта и науката на Република България и Георги Пирински – Заместник председател на 41 –то Народно Събрание на Република България отговориха на всички зададени въпроси, в рамките на отреденото за това време.
Обядът бе любезно осигурен от спонсорите : ресторант “Механата”, гостилница “Вкусен Свят” и магазин Малинчо.
Впечатляващо бе участието от страна на Главна Прокуратура на щата Илинойс в лицето на Нели Ласко, която предостави полезна информация по повод измамите и кражбите на лични данни.
Адвокат София Знаймер запозна присъстващите с това какви документи трябва да съхраняват работодателите за работниците си.
Забавна бе реакцията в залата по повод на коментар на един от участниците, който заяви  пред  г-н Игнатов и г-н Пирински, че българските етнически медии в Чикаго са по-различни от тези в България, при което няколко души в залата спонтанно уточниха, че вече се е появило и едно изключение – “жълт” вестник.
Понеже бе проявено любопитство във връзка с коментара, който не успях да направя по време на 3-ия дискусионен панел, ще повторя това,  което споделих с г-н Пирински по време на почивката през втория работен ден:” г-н Димитров, председателят  на Настоятелството на Българско училище “Кирил и Методий” в Бостън, САЩ и зам. Председател на УС на АБУЧ нямаше нужда да се чувства неудобно засягайки темата за поне частичното финансиране на Българските училища в чужбина от страна на българската държава в момент на криза, защото именно това финансиране на Българските училища в чужбина ще се върне в България хилядократно умножено и ще бъде в помощ на страната ни! Така че не е необходима саможертва от страна на Българската държава, а просто елементарен прагматизъм и добра визия!”
На 1-ви Май, 2011 г. приключи тридневния Форум на българските училища в САЩ.
Той бе оценен от г-н Пирински като голям успех.
Това е безусловно едно голямо постижение за нашата общност.Нека се стараем да не падаме под това по-високо ниво, постигнато с инициативата, труда и ентусиазма на българското училище “Джон Атанасов” и на АБУЧ, подкрепени от техните партньорски организации!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com
Снимка от спектакъла “Револвер”: Steve Ivanov – Positive Image

Чуйте интервюто на BG7 Radio със Сергей  Игнатов – Министър на Образованието, младежта и науката на Република България

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Георги Пирински – Заместник председател на 41 –то Народно Събрание на Република България

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Боянка Иванова – директор на българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго и член на УС АБУЧ

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Румен Вълнев – Amerifreight Systems LLC

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Президента на БАА – Динко Динeв

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Силвия Чифудова – директор на Българското училище в Атланта, Джорджия

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Нели Хаджийска, ръководител на училище “Гергана”, Ню Йорк

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Ваня Налбантова от Българско училище “Слънчогледи”

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Йорданка Атанасова от Българско училище “Васил Левски” – Лас Вегас, САЩ

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Климент Величков – Гл. Редактор на в. “Старт”

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Милена Николова от Българско училище “Слънчогледи”

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Катя Кирилова от Българско училище в Сарасота, Флорида

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Петранка Стаматова – президент на Еврочикаго и координатор на Временните обществени съвети на българите в САЩ

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Катя Вълкова от Българското училище в Сейнт Луис

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Лили Паслиева, директор на Български учебен център “Знание”, Чикаго

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Елена Цанева – радио журналист

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Георги Витанов – Богат, Председател на Съюза на Българските Писатели в САЩ и по света

Чуйте интервюто на BG7 Radio с Деница Петрова от Българското училище в Сарасота, Флорида

Ред. Бел. Част от интервютата на BG7 Radio липсват по технически причини