2009 Лотария за Зелена Карта: “Роди ме мамо с късмет , па ме хвърли на смет … ”

 

For “Bulgaria SEGA” Newspaper By Nicolette Glazer Esq.

Прозорецът за участие в Лотарията за Зелена Карта за 2009 е отворен и приема молби за участие от 3 Октомври до 2 Декември 2007 – добре дошли в най-големия парадокс в Американската имиграционна система!

От 3 Октомври до 2 Декември 2007 интернет страницата www.dvlottery.state.gov ще приема заявки за участие в лотарията от всеки, който задоволява минималните изисквания за участие – без значение къде се намират участниците, дали знаят английски език или дори са се замисляли за имиграция. Отвореността на системата е чудесна и похвална, но напълно нереалистична и препълнена с клопки.

Както читателите знаят Лотарията е отворена за всеки Български гражданин, който има завършено средно образование, гимназия или има и може да докаже стаж, от две години за последните пет години в професия, която изисква поне две години образователен или работен ценз. Очевадно е, че с минимални изключения, почти всеки Български гражданин над 19 години задоволява изискванията.

Самият процес за подаване на молбата за участие е също така елементарен – нужна ви е молбата за участие, която е достъпна и може да се попълни на www.dvlottery.state.gov  и към молбата трябва да прикачите индивидуални дигитални снимки за подателя на молбата, съпруг(а) и всяко неомъжено дете – родено, осиновено или заварено, което е под 21 години, независимо дали децата ще имигрират или не. Всяка попълнена молба за участие, която съдържа дигитални снимки със съответния размер и формат, се приема електронно и системата ви дава потвърждение, че молбата е успешно приета. До тука – всичко е рози и усмивки!

Какво става след като падам молбата за участие?
Всяка приета молба е кодирана, номерирана от компютърната система в Кентъки Консулски Център и подлежи на напълно произволен подбор. Около 90, 000 молби ще се подберат като печеливши и избраниците ще бъдат уведомени по ПОЩАТА между Април и Юли, че са спечелили лотарията. Самите молби за зелени карти, които са  под формата на молба за имигрантска виза за тези, които са извън Щатите или молба за смяна на статут (application for adjustment of status), за тези които са вече в страната, ще се приемат и решават между 1 Октомври 2008 и 30 Септември 2009. Този е етапа, когато нещата могат да станат проблематични.

Факти, митове и легенди за Лотарията

През годините, Лотарията се превърна в една от най-криворазбраните и проблематични имиграционни процеси, главно заради мародери и шарлатани, които използват системата да измамят малко подозиращи потенциални имигранти или изстрадали хора, които са готови да се хванат за всяка сламка.  Ето няколко от най-фрапантни митове и легенди и криворазбрани факти:

ФАКТ – Мога да си подам молбата сам и без чужда помощ
Абсолютно, не ви е нужен адвокат или помощник, за да подадете молба за участие. Стига да имате достъп до интернет и имате снимки, които до отговарят на стриктните изисквания за формат и размер, можете да си подадете молбата сами. По мнението на този автор, ако вие си подадете молбата имате пълен контрол и стига да спазвате указанията, ще сте сигурни, че молбата е попълнена правилно и съдържа коректна и точна биографична информация.  Имайте в предвид, че молбите за участие не могат да се свалят или запазват електронно. Ако наемете някой друг да ви подаде молбата, то вие зависите изцяло от човека, който попълва молбата. Една грешка в датата на раждане и молбата за имигрантска виза или зелена карта, ако стигнете до следващия етап, може да бъде отказана, на основание, че електронната молба за участие съдържа неправилна информация.

ФАКТ – Електронната молба за участие е безплатна
Абсолютно, няма входна такса за подаване на молбата за участие от 3 Октомври до 2 Декември 2007.

ФАКТ – Ако аз спечеля и семейството ми ще може да кандидатства за имигрантска виза
Съпруг(а) и всички неженени деца под 21 година на ПЕЧЕЛИВШИЯ имат право да кандидатстват и получат зелена карта/имигрантска виза, стига да са били упоменати в електронната молба за участие и задоволяват изискванията на закона за получаване на зелена карта/имигрантска виза.

ФАКТ – И аз и жената можем за подадем молби за участие и нямат да ни дисквалифицират, че сме подали повече от една молба за участие
Всеки човек може да подаде една и само една молба за участие, тоест и двамата съпрузи могат да подадат индивидуална молба като титуляр и да включат съпруга и децата като производни, без да нарушат правилото един човек – една молба.

МИТ – Имам много мой човек, който може да подсигури печалба
Абсолютно невъзможно! Не се хващайте на подобни лъже и измами. Молбите за участие се подбират безразборно от електронна програма, неподлежаща на влияние. Лотарията е лотария, ако имате късмет може да спечелите, ако не ще пиете една студена вода.

МИТ – Ако подам няколко електронни молби си увеличавам шансовете  Абсолютно НЕ – НЕ  – НЕ! Ако се подаде повече от една молба за участие ВСИЧКИТЕ молби, които сте подали ще се дисквалифицират автоматично от системата. Изключения няма.

МИТ – Ако получа известие, че съм спечелил лотарията, ми е подсигурена зелена карта
Абсолютно НЕ НЕ НЕ! Известието, че сте спечелили чисто и просто ви дава възможност да участвате в следващия етап – да кандидатствате за зелена карта пред консула или имиграционните служби. Ако не задоволявате изискванията на закона няма да получите зелена карта.

МИТ – Ако спечеля лотарията и вече съм тука в страната шансовете ми за успех са по-големи
За съжаление НЕ! Дали ще вземете зелена карта зависи от много фактори и обстоятелства.

МИТ – Въпреки че съм  извън статут, ако спечеля лотарията автоматично ми се опростява незаконния престой

Абсолютно НЕ НЕ НЕ! Ако към момента на подаване на молбата за зелена карта –формуляр I- 485, не сте в законен неимигрантски статут и не сте подавали под Клинтоновия Закон от 2001, то няма да вземете зелена карта. Ако се върнете в България и кандидатствате за имигрантска виза, след като сте били тук незаконно за повече от 180 дни, пак няма да вземете виза.

Лотарията изглежда много привлекателна, но на практика е клопка за много. Помислете – хора, които не познават никой в Щатите, не знаят Английски, и никога не са се замисляли за имиграция в САЩ имат същия шанс да спечелят както хора, които са тук от години или чакат от години да им дойде реда да имигрират, на основание на подадени молби от роднина или работодател. Много от тях нямат представа дали искат да бъдат в САЩ и голяма част от тези “щастливци” си тръгват след година, поради това, че не могат да се асимилират или пригодят към американския начин на живот.

От друга страна, за много, които са вече в страната, но са незаконни, лотарията е шамар в лицето. Дори и да спечелят, техния незаконния престой или нелегалното преминаване през Мексико стават непреодолима пречка за мнозина.

По мнението на този автор, лотарията е супер шанс за студенти във валиден студентски статут, за хора с дългосрочен работен статут или за всеки един от хората, който е пробвал по Клинтановия закон и не е успял вече да вземе статут. Ако сте в една от тези категории, не се колебайте да участвате, с малко късмет може и да спестите време, пари и главоболия. Ако не сте в категорията, спомената по-горе, но сте от типа характер, който не се разочарова лесно, нищо не ви пречи да опитате – ако сменят закона преди 30 Септември 2009, може и да излезе бял заек от някъде …

Ако не сте сигурни, дали задоволявате изискванията на  законно, не се колебайте да се консултирате с адвокат. Едно нещо е сигурно, ако решите да участвате бъдете сигурни, че сте прочели и разбрали инструкциите. Не допускайте невинна грешка при попълването да ви обърне каруцата през Август 2009.

На всички кандидати УСПЕХ и на добър час!!!

Disclaimer: Тази статия съдържа обобщения и примери, предназначени да илюстрират смисъла на нормативни актове и не представлява юридически съвет. Всяко дело е различно и се основава на спецификата на фактите във всеки един случай. Относно възможностите и спецификата на конкретно дело е наложително да потърсите помощта на адвокат.
By Nicolette Glazer Esq.

Nicolette Glazer е български юрист и партньoр в адвокатска кантора Law Offices of Larry R. Glazer със седалище Сentury City, Калифорния. Г-жа Глейзер се занимава предимно с имиграционно право, наказателно право, и обжалвания пред федералните обжалвателни съдилища. Г-жа Глейзер може да бъде потърсена на
телефон 310-407-5353 за въпроси и консултация.
© 2007 GlazerAndGlazer.com
Рефрен ог Българска народна песен (Неизвестен Автор)