„Български дни на наследството”

Приятели на „Български дни на наследството” от Чикаго. Преди две години с много от Вас имах щастието да се срещна на живо. Тогава беше моя първи повик към българите по света – Да бъдем част от паметта на земите ни. Той се превърна в лого на фестивалът ни, защото съм убеден, че любовта към Родината започва с това. През миналата година Международната фондация за българско наследство проф. П. Детев, която представлявам бе щастлива да получи от Чикаго цели два прекрасни филма, дело на децата и учителския екип на училището “Джон Атанасов” с директор г-жа Боянка Иванова. Бяхме щастливи да видим, че българските творци по света уважават и ценят културното ни наследство. Пак от САЩ и Белгия долетяха други два филма – За освобождението на България от Пламен Петков и за знаменития тракийски цар Севт III от Златина Русева от Брюксел.
С това нашата дейност в полза на българското наследство не свърши. Зарадвахме се на знаковия роман на Добри Карабонев – „Да намериш себе си”. Дори пихме по чаша „Чивас” за негово здраве в Софийската градска библиотека. Не бих пропуснал годишника на Лили Паслиева, директор на училище „Родна реч” към БУЦ “Знание” в Чикаго, който бе оценен високо в Родината.
Помогнахме и на д-р Иван Бързаков да се представи пред чикагската българска публика със стихосбирката си „Яростно в скръбта”. Но най-ценното от всичко бе виртуалната среща на българските писатели в Америка и по света с техните варненски колеги. Окрилени от тези прояви ние захапахме програмата за тазгодишното издание на БЪЛГАРСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО, която Ви представяме в момента. Каним Ви за участие в нея – във виртуалната среща, във филмовите ни фестивали. Ще се радваме контактите ни с новия ни Арт клуб „Атлантис Варна” да продължат. Готови сме да посрещнем за творческа ваканция български творци от чужбина в чудесната ни творческа база в с. Долище до Варна. Очакваме Ви, приятели от телемоста „БЪЛГАРИ НАВСЯКЪДЕ”.

Поздрави – Й. Детев, Фондация проф. П. Детев

IV-и Фестивал
„Български дни на наследството”
София 2011
 
Официална програма

 
1. Open air изложби включени в културния календар на столицата за 2011 година: 
–    Експозиция от 60 платна (размери 1.80 х 1.30 м. с рекламна лента)

Международен екип ще представи:

o     „РОДОПИТЕ – ПРИРОДА И ИСТОРИЯ”

–   място: Моста на въздишките зад НДК
–   период: 17-ти юли/7 август 2011 г.  

    Ако нещо ни сближава с Космоса и ни позволява да се докоснем до Небесното по тези земи – това са Родопите.
    Ако някъде Боговете са се замервали със скали, от които хората построили гигантски олтар на Божественото – това са Родопите. Ако искате да седнете в каменния трон на Бога, идете в Родопите.
    Да, приятели, вие знаете, Родопите са необикновена планина. Красотата и природните й феномени имат милиони почитатели. Още по-интересна и вълнуваща е тяхната история. Те са изначалната европейска люлка на духовността. Нека ги покажем на света.
Родопските общини живеят сред уникалната планина, причудливите скални изваяния, пещери, чудни природни картини, кристали, руди, минерални извори, ендемична флора и фауна. Искаме да ги споделят с нас.
Музеите събират и описват културните й паметници – недвижими – мегалитните съоръжения с загадъчни предназначения и движими – изумителни артефакти, но и красиви културни традиции. Искаме да ни ги покажат.
Родопите са изначална част на Европейското наследство – от праистория, през елинизма, тракийската античност, римската античност, средновековието, та до днес. Ще търсим и обсъждаме всяка идея, сведение, обект или артефакт, чийто качества да оценим според най-високите критерии за тази обобщаваща и представителна изложба. Нека дадем Родопите на света. Да се докоснем до корените на родопската духовност отгледана в свещената планина – люлка на Европейската цивилизация, от раждането на тракийските мистерии до ритуалите на първите европейски слънцепоклонници.

    2. Изложба от 32 платна (размери 100х60 см. с рекламна лента)

o    Тема: „ОТКЪДЕ ЗАПОЧВА ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА?”

    Праистория в стара Тракия – раждането на първата европейска култура. Културата на тракийските селищни могили – универсална и изначална свещена геометрия – за украса, за знания, за опознаване на Космоса и човешкото тяло, за писане. Уникална карта на могилите в Тракия, уникатни артефакти, изумителни познания, първата писменост, уреди и археометрия, най-старото съкровище… само в 16 платна

–    Изложбата е част от лекция на същата тема, филм и мултимедия, придружавана от експозиция на артефакти (оригинали от частна колекция и копия).

и

–    ДЕБЮТ: „София през погледа на младата художничка Лиа Али”

    Лиа Али е даровито момиче, почти дете, което обича града, в който живее и го рисува талантливо със сърцето и душата си. Акварелите на Лиа потапят столицата ни в нежността и импресионистичната омая на прочутите френски мезонисти. Лиа Али рисува от 8 годишна. Завършила е художественото училище (НХУИИ) през 2005 г. Още през есента на същата година е приета за студентка в Художествената академия в класа на академик Олег Гочев със специалност стенопис. Изучава сложните монументални техники – фреско аресеко, фреско буон, сграфито, векстериор, запознава се с технологията на витража, скулптура, архитектура, иконография. Учи също мултимедия и графика. Това я отвежда в новите високи арт технологии. Опознава виртуалния дизайн с Photoshop и Illustrator, работа в web среди с Dreamweaver и анимацията с 3D studio max. В академията опознава стила и техниките на великите майстори на четката и длетото. Може да работи във всички стилове за радост на именитите ни художници-преподаватели.

16 докосвания до култови места на столицата
място: площада пред Народния театър „Иван Вазов”
период: 1-ви /15 август 2011 г.
 
2.  IV филмов фестивал за културно наследство (http://bulgarianfilms.com)
в НАИМ към БАН
 
•    Прожекции при отворени врати на филми за културното наследство.             
(http://bulgarianfilms.com/Third_film_fest_for_bulgarian_heritage/index.htm )
Официална церемонии: Откриване на фестивала – 13 май, 11 ч. Централна зала на НАИМ – концерт на Елица Кадиева – лира и Кристиян – блокфлейта
Филмови дни – 13, 14, 15, 16 и 17, прожекции 10 – 18 ч.
–  Връчване на наградите в Нощта на музеите и галериите – 18-май
http://www.bulgarianfilms.com/nagrajdavane_2010_g/album/index.html
– Показване на наградените филми;
Международна конференция – Културно наследство и нови технологии – 16 май, 11 ч. конферентна зала на НАИМ
 
В новото издание на филмовия фестивал ще видите още:

?    Нова секция „Гостуващи филми от чужбина” водят фестивала към международната сцена.
?    Представяне на Американския археологически канал и филмовия фестивал в Орегон – интервю на живо с д-р Рик Петигрю. Излъчване чрез сателит на филм от Златния фонд на Американски археологически канал.
?    Специална вечер посветена на Нощта на музеите и галериите.
?    В дните на Филмовия фестивал започва работа наш телевизионен онлайн канал „BULGARIAN HERITAGE FILMS”, който ще излъчва в реално време филмите от конкурсната програма, интервюта с авторските екипи, ще предава и конференцията „Културно наследство и нови технологии”.
?    Видео-стена на фасадата на НАИМ по време на фестивала и при награждаването в Нощта на музеите и галериите ще представи филмите на лауреатите. Ще работи по време на всичките фестивални дни.
?    На националната конференция “Културно наследство и нови технологии” водещи фирми-производителки ще демонстрират state-of-the-art-technology в областта на киното и телевизията.

3. Потъналите праисторически селища в Черноморските заливи – Експозиция от частна колекция показва тайните на праисторията на Черно море – в  галерията “Върхове” (непотвърдено предложение)
 
4.  Световна виртуална среща на българските творци ще се проведе в Софийски университет „Климент Охридски” – 23 май – 24 май от 19 ч.
                          
5. Премиера на книгата „Откъде започва историята на Европа” от Й. Детев*

6. Нова колекция в „Открита галерия за български културни и художествени ценности.”
картини  http://www.facebook.com/people/Mariana-Georgieva/1507118117#!/album.php?aid=257176&id=529764215
и керамика  http://www.facebook.com/people/Mariana-Georgieva/1507118117#!/album.php?aid=262608&id=529764215
на Марияна Георгиева:
 Откритата галерия е разположена на 15 публични ВИП места* в София с цел да естетизира обществената среда. – ето колекция 2010 г на:
http://detev.com/fondacia/ralitza_dencheva.html
 
    7. Музикален филмов фестивал  „Гласове от Велинград” (нова проява)
Велинград, ………….. юли 2011г.

    Националният музикален кинофестивал се организира от Община Велинград, Исторически музей и Фондацията от 17 до 24 юли 2011 г. в рамките на ежегодните традиционни Културни празници на града. Цел на фестивала е да популяризира уникалните български музикални традиции във филми, програми, модерни видеоформи и мултимедия за големите ни тонмайстори и нашите именити виртуози. 
   
Фестивалът има конкурсен характер. Участниците в него се състезават в следните раздели:

–    Музикален фолклор – вокална и инструментална българска народна музика
–    Вокални изпълнители – оперни певци и попарт
–    Инструментални изпълнители – симфонична музика, инструментални състави и виртуози
–    Музикално професионално творчество – български композитори и диригенти

Всеки участник може да представи в конкурсната програма  повече от един филм или програма във всеки един от разделите. Приемат се за участие филми посветени на музикалното изкуство, които не влизат в противоречие със Закона за авторските права.

Изготвил:Й. Детев
Международна фондация за българско наследство проф. П. Детев
гр. София