Музей на финансите възвръща паметта за Уолстрийт

На номер 48 на Уолстрийт, южен Манхатън, е опънат огромен надпис "Парите, Властта, Историята". На мястото където е била основана първата банка в Ню Йорк сега е разположен Американският музей на финансите.

На близо 30-те хиляди кв. метра на огромната зала на банката е представена историята на известната финансова институция. Гигантски екрани, стенни фрески, разказващи за първите стъпки на Уолстрийт, галерии, направени по модела на Ню Йоркската борса (NYSE) – музеят не е пожалил средства, за да привлече вниманието на света на финансите. Първоначално той се помещаваше в източен Манхатън, но там като че ли остана незабелязан, изтъква АФП. След преместването и вложените 9 милиона долара за реконструкцията сега музеят се надява да привлече повече от 100 000 посетители годишно благодарение на затварянето на NYSE за публиката след атентатите от 11 септември 2001 г.

Това е единственият музей в света, където посетителят може да научи как функционира борсата. Целите, които си поставят организаторите му, са амбициозни: да запознае посетителите с пазарните механизми, да насърчи предприемаческия дух и защо не – да помогне на мнозина да открият призванието си.

За целта са изложени над 10 000 документа и предмета: като се започне от известния борсов посредник с дървен чук в ръка, оповестяващ отварянето и затварянето на Уолстрийт (през 1983 г. той е заменен със звънец) до указа на Върховния съд, постановяващ свободната търговия между американските щати. Actualno.com