Американската икономика вероятно вече e в рецесия

Американската икономика изглежда вече е навлязла във фазата на рецесия или скоро ще го направи, заяви бившият ръководител на Федералния резерв /ФР/ на САЩ Алън Грийнспан в интервю за "Уолстрийт Джърнъл", цитирано от Интерфакс.

"Всички симптоми се виждат ясно. Рецесията не настъпва постепенно. За нея обикновено говори резкия спад на пазара и именно в тази плоскост могат да се тълкуват данните, постъпващи през последните седмици", каза той.

Грийнспан се позова на спада на индекса ISM до 47,7 пункта през декември, след като в течение на няколко месеца той бе над границата от 50 пункта, и на съкращаването на производствената активност.

Именно това е могло да бъде наблюдавано, ако е започнала рецесия, смята бившият глава на ФР. Друг признак е скокът на безработицата до 5% през декември от 4,7% през ноември, добави той.

Грийнспан за пръв път заговори за рецесия през февруари миналата година. Тогава той оцени подобна вероятност на 33%. В средата на декември Грийнспан повиши прогнозата си до 50%. Actualno.com