Мит Ромни спечели първичните избори на Републиканската партия в Мичиган

Мит Ромни спечели първичните избори за президентската кандидатура на Републиканската партия в родния си щат Мичиган.

Тази победа му бе нужна, за да се върне в борбата срещу своите съперници – сенатора от Аризона Джон Маккейн и бившия губернатор на Арканзас Майк Хъкаби, след като остана втори в Айова и Ню Хемпшир, предаде Асошиейтед прес.

"Това е победа на оптимизма над вашингтонския стил песимизъм", коментира Ромни пред АП. "Сега напред към Южна Каролина, Невада и Флорида." Победата на Ромни в Мичиган прави изхода от надпреварата за номинацията на републиканците още по-неясен.

Партийните събрания в Айова подкрепиха Хъкаби, а първичните избори в Ню Хемпшир бяха спечелени от Маккейн. След надпреварата в Невада и Южна Каролина в събота, следват първичните избори на 29 януари във Флорида, където не е изключено бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани да се върне в играта, посочва Ройтерс.

Кандидатите за номинацията на Демократическата партия се отказаха от кампания в Мичиган, след като щатът измести датата на първичните си избори, нарушавайки партийните правила.

Националният комитет на партията лиши Мичиган от полагащите му се делегати на предстоящия през август партиен конгрес, на който ще бъде номиниран партийният кандидат за президентските избори на 4 ноември.

Така Барак Обама и Джон Едуардс не пожелаха имената им да бъдат включени в листата в Мичиган. Хилари Клинтън остана единствената кандидатка, но нейната победа е без значение. Actualno.com