Полша – с нови изисквания към САЩ за ПРО

Новото полско дясноцентристко правителство няма да даде съгласието си за разполагане на американска противоракетна система, докато не получи уверения от Вашингтон за по-разширена защита на полското въздушно пространство.

Това е заявил министър-председателят на Полша Доналд Туск, като е подчертал, че тепърва ще се дискутират новите изисквания на Варшава, които включват по-високо ниво на военно сътрудничество. Предстои полският министър на отбраната Богдан Клич да посети Вашингтон между 14-16 януари, където ще се срещне с американския си колега Робърт Гейтс. Американското предложение за военно разгръщане предвижда разполагане на 10 ракети в Полша и радарна станция в Чешката република.

Планът е за защита от евентуална заплаха от страна на Иран и Северна Корея или терористични организации като Ал Кайда.
Припомняме, Русия се обяви против това, заявявайки, че американския защитен щит в централна Европа заплашва сигурността й и нарушава баланса на силите в Европа.

Предишното правителство на Полша, което загуби изборите през октомври, изложи аргументи, показващи, че Русия не се отказала от империалистичните си инстинкти.
Ярослав Качински многократно отказва диалог с Москва.  
Новото ръководство обаче обяви намерението си за възстановяване на отношенията си с Русия. News.bg