Пуснаха скандална книга за Александър Бел в САЩ

В САЩ по книжните магазини излезе скандалната книга на журналиста Сет Шулман за Александър Бел, съобщи Асошиейтед прес.

Александър Греъм Бел, професор в Бостънския университет, известен като създател на телефона, в действителност е откраднал изобретението от своя конкурент Илайша Грей, уверен е авторът на книгата за историята на телефона.

В своя труд "Телефонен гамбит: в надпревара за тайната на Александър Греъм Бел" журналистът Сет Шулман твърди, че благодарение на агресивни адвокати и подкуп Бел е успял да регистрира патента по-рано от Грей, който е подал съответните документи пръв.

Според Шулман, главната улика е бележникът на Бел. Достъпът до него е бил ограничен до 1976 г. През 1999 г. той вече е дигитализиран и става достъпен за всички. В отчетите си Бел разказва за това как заедно с асистента си прави редица неуспешни опити да предаде звук по жицата. През 1876 г. експериментите са прекъснати за 12 дни, когато ученият отива във Вашингтон, за да изясни въпроси, свързани с патента. Завърнал се оттам, той подхожда по нов начин към създаването на телефона и постига успех.

Шулман посочва и други подозрителни моменти. В частност, схемата за предаване на звука е изобразена на полетата на патента, като очевидно е рисувана от човек, който много е бързал. Бел много е нервничил при демонстрацията на устройството, на която е присъствал Грей. Освен това през 1878 г. е отказал да се яви в съда по този въпрос.

Основният проблем, който разглежда журналистът, е защо именно Бел е смятан за изобретател на телефона. Възможно е Грей да не е работил само върху предаване на човешка реч, а да е правил опити да предава няколко съобщения едновременно.

Шулман припомня още, че германският учен Филип Райс също претендира, че е изобретателят на телефона. През 60-те години на 19 век той създава апарат, работещ на друг принцип, но способен да предава реч на разстояние. БТА