Българските заведения „за” законът против тютюнопушенето

Месец юли тази година Губернаторът Род Благойевич подписа нов закон против тютюнопушенето на публични места, според който пушачите ще трябва да се ограничават от лошия навик в ресторанти, барове, студентски общежития, бизнес офиси, стадиони, казина, молове, както също служебни коли и таксита. Законът влиза в сила на 1.1.2008 г., което на практика означава, че след като часовникът отброи началото на новата година, бутилките шампанско празнично изгърмят, по средата на голямото парти всички пепелници трябва да бъдат събрани, a последните угарки фасове изхвърлени.

Броени дни преди законът да влезне в сила, екипът на вестник „България сега” направи свое разследване и се свърза с любими български заведения, за да разбере какво е настроението преди цигарения дим вече да отсъства от техните помещения. Собствениците на ресторантите са единодушни, че новият закон ще се отрази отрицателно на клиентелата-пушачи и поне в началото се прогнозира лек спад в посещенията.

Но както каза Таня Михайлова, собственик на „Авангард”: „Законът си е закон и той не може да се престъпи”. И наистина, нарушителите на закона ще бъдат глобени със сума в размер $100-$2500, ако бъдат хванати с цигара на публично място. Всички български заведения са били предупредени официално, с писма от общината, собствениците са наясно с новите правила и ще ги спазват ревностно. И ако все още има желаещи, на  които не им пречи новият закон, правилото гласи, че пушенето е разрешено на 15 фута от най-близкия изход на публичната сграда.

Най-оригинално решение са взели кафе „Мираж”, мениджърката Мария разказа, че на 15 фута от главния вход на кафето са приспособили отоплена палатка за пушачите, които ще могат да я ползват през  зимата. Когато се затопли времето, привържениците на никотина ще могат да пушат на откритата част. В ресторант „София” са на мнение, че най-трудно ще бъде в началото, първите месеци, но „с всичко се свиква”.

Макар че законът против пушенето на публични места предизвиква бивалентна реакция, има своите привърженици и противници, управниците на любимите български заведения единодушно осъзнават и позитивната страна на закона. Таня от „Авангард” казва, че „Здравето е най-важно от всичко останало.” Привърженици на закона цитират, че близо 2 700 души в Илинойс умират, бивайки пасивни пушачи за дълъг период от време. Новата година започва с нов закон и може би едно ново начало за тези, които ще откажат цигарите, както са си поставили за цел колектива на ресторант „България”.

Катя ЗЛАТКОВА, в.”България Сега”