Newspaper “Bulgaria Today” endorses Dean Maragos for Metropolitan Water Reclamation District Commissioner

dean_300Dean Maragos има опита, качествата и визията необходими, за да бъде успешен Commissioner at the Metropolitan Water Reclamation District of Greater Chicago ( MWRDGC).

Dean е работил като правен асистент при MWRDGC, което му е дало практически опит и знания за това как работи този офис и какви са основните проблеми, които трябва да се решават.

Dean Maragos е работил за град Чикаго на най-различни позиции от 1980 година, когато е бил Assistant Director of Revenue for the City of Chicago. Dean е от нашата съседка- Гърция и не е безразличен към проблемите на българските имигранти в Чикаго и неговите предградия.

С.М.: Защо решихте да се кандидатирате за Metropolitan Water Reclamation District Commissioner?

D.M.: Тъй като имам много опит и познания за това как работят държавните структури в Чикаго и неговите предградия и защото искам да защитя три от нашите най-важни активи:
1. Нашата питейна вода
2. Нашата природна среда и домове
3. Нашите пари, които отиват за данъци
Държавата се движи в момента в грешната посока.

С.М.: Какво предизвиква вашия интерес към проблемите свързани с питейната вода?

D.M.: Това са важни проблеми, които директно засягат нашия живот. Неотдавна BP AMOCO и заводи за обработка на стомана се опитаха да отровят водата ни. Като Commissioner и адвокат аз бих ги осъдил, не само за да спася водата за нас, но и за нашите деца. На сегашните управници не им стигна политическия кураж да го направят. Освен това опазването на нашата питейна вода ме интересува, понеже притежаваме най-богатите запаси в света – 20 % от питейната вода в света се намира в района на Great Lakes. Нека също не забравяме, че петролът бе най – важния ресурс на 20 век, докато чистата питейна вода ще е най-важният актив на 21 век. Аз имам повече от 25 години опит в Water Reclamation District, който искам да използвам в защитата на нашата питейна вода и нашите семейства.

С.М.: Като че ли хората малко знаят за Water Reclamation District?

D.M.: Да, така е. Това, обаче е най-богатата в Cook County Агенция с милиард и половина бюджет, която има голямо стратегическо значение и се грижи главно за две неща: да пречиства отпадните води и да защитава нашите домове от наводнения.

С.М.: Кои са най-важните проблеми, които искате да решите като Metropolitan Water Reclamation District Commissioner?

D.M.: Първо, да запазя питейната вода чиста. Второ, трябва обезателно да завърша проекта за управление на отходните води при буря, чието име е TARP (Tunnel and reservoir Project). И трето, искам да започна кампания с участието на всички държавни структури в Чикаго за по-добро използване на най-големия ни актив – нашите земи. Като опитен специалист в тази област съм убеден, че не използваме ефективно потенциала на земите. Можем за създадем много работни места и да генерираме доход, който ни е необходим за решаването на проблема с бюджетния дефицит. Знаете, че град Чикаго има 217 милиона бюджетен дефицит, а щатът Илинойс е с 48 милиарда на червено. Със създаването на нови работни места ще решим проблема и с организираната престъпност (gangs) и ще подобрим стандарта и условията на живот на жителите на Cook County.

С.М.: Бихте ли пояснили с няколко думи кое ви прави най-квалифицирания кандидат за позицията Metropolitan Water Reclamation District Commissioner?

D.M.: Моята визия. Тя е най-добрата.

С.М.: Кое ви дава преимущество като кандидат да разбирате по-добре проблемите на българите в Чикаго и неговите предградия и да им помагате по-ефективно?

D.M.: Гърците и българите имаме сходна култура и религия. Освен това имам магистърска степен по история и съм изследвал в детайли историята на Източна Европа и Балканите. Посещавал съм неведнъж България и съм възхитен от нея. Уважавам българите в Чикаго и ще направя всичко възможно да съм им в полза по въпроси директно свързани с моята Агенция и не само!

С.М.: Какво искате да кажете на читателите на вестник “България СЕГА”?

D.M.: Първо, Честита Коледа и Нова Година на всички! Второ, “Keep the water clean and vote for Dean”! (Нека пазим водата чиста и посочим Dean в избирателната листа!)

Nancy Hallihan Horodecki for Judge for the Circuit Court of Cook County 6th Judicial Subcircuit

nancy_300Nancy Hallihan Horodecki е работила 6 години като adult probation officer – Circuit Court of Cook County и е отговаряла за 135 нарушители на закона. Тя e от семейство на чикагски полицаи.

В момента Nancy е адвокат на Teamster Union Local 726 и представя работници от обществения сектор на различни държавни агенции като Illinois Tollway, Illinois Department of Transportation, Cook County Highway Department, The Chicago Public Schools и Chicago Transit Authority.

Като адвокат на Профсъюз тя знае през какво минава средния жител на Чикаго и неговите предградия, за да издържа себе си и своето семейство. Nancy е от украински произход и симпатизира на имигрантите от славянска България.

С.М.: Защо искате да станете съдия?

N.H.: Това е много престижна позиция. Като украинка аз искам моята общност да се гордее с мен, а защо не и българската.

С.М.: Участвате ли в обществения живот на украинците в Чикаго?

N.H.: Да, аз и съпруга ми, който също е украинец сме активни участници във важни за украинците мероприятия. Украинската общност е много силна и заслужава свой политически представител. Българската общност също се нуждае от свои политически представители. Но, все пак ние сме братски славянски народи.

С.М.: Какви са вашите принципи като адвокат?

N.H.: Вярвам в справедливостта. Вярвам в американската правна система и мисля, че всеки има право на равен достъп до нея.

С.М.: Кое е основното предизвикателство за правната система в Cook County?

N.H.: В момента има изключително голям обем от дела, затова съдът и затвора на Cook County са на предела на своите възможности.

С.М.: Как може да се реши този проблем?

N.H.: Необходимо е финансиране. Има нарушители на закона, които са на свобода понеже просто няма място в затвора за тях.

С.М.: Кое ви прави квалифицирана за позицията на съдия в Circuit Court of Cook County?

N.H.: Аз имам опит в криминалното право. Знам как работи правната система. Мога отлично да интерпретирам закона. Добре работя и контактувам с хора от най-различни прослойки на обществото.

С.М.: Какви качества според вас трябва да има един съдия?

N.H.: Common sense (Здрав разум), да познава добре закона и да може успешно да го интерпретира.

С.М.: Какво искате да пожелаете на нашите читатели?

N.H.: Здраве, приятно изкарване на празниците, спорна 2008 година!

С.М.: Мога ли да добавя нещо?

N.H.: Да, разбира се.

С.М.: Common sense (Здрав разум), за да отидат на 5-ти Февруари да гласуват за Nancy Hallihan Horodecki – Judge for the Cirсuit Court of Cook County 6-th Judicial Subcircuit.

N.H.: Благодаря!

Предварителните избори на Демократическата Партия ще се проведат на 5 февруари 2008 година. Може да разберете къде е вашия пункт за гласуване като се обадите на Избирателния Борд на телефон: (312) 269 – 7900.

Светлозар Момчилов,в. “България СЕГА”